Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

drapelchivas

(Poate n-ar fi greşit, dacă tot modificăm Constituţia României, să schimbăm şi stindardul … )

Update: Prin amabilitatea şi priceperea Luciei Verona, am primit stindardul potrivit pentru România sub Băsescu.


Că sunt de orgoliu sau de fiere, preşedintele nostru de acum ne-a obişnuit săptămânal cu câte o criză. O vreme mai îndelungată ( de când cu scandalul armelor) a tăcut strategic până s-a golit sacul cu informaţii iar noi am devenit suspicioşi. Era cât pe-aici să credem că s-a pocăit sau a devenit un om politic ceva mai rafinat. Aiurea, de unde rafinament în preajma trocii? Plină ea cu Chivas sau cu rujuri şi alte sulimanuri, preajma preşedintelui este învăluită în aburi otrăvitori care-l fac, în permanenţă, arţăgos şi încordat. M-am întrebat şi eu de unde vine apetitul pentru scandal al acestui bărbat mărunţel care-a stat ani de zile pe mări şi oceane, limitat la spaţiul vaporului şi condiţionat să relaţioneze cu oameni care, prin natura obiectivă a statutului profesional, îi erau subordonaţi. De aici cred că i se trage preşedintelui nostru pasiunea pentru subordonare şi unanimitate şi lipsa desăvârşită a vocaţiei dialogului. Să lăsăm psihanalizarea individului şi să coborâm în agora, călcând cu grijă să nu ne murdărim.

Aflăm de la Viorel Hrebenciuc, invitatul de astăzi al Danei Grecu La ordinea zilei că preşedintele Traian Băsescu conduce un sistem mafiot în România. Legăm această pasiune pentru ilicit, pentru acte ilegale şi subversive a preşedintelui de popasurile în porturi de pe vremea când era comandant de vas şi, forţat de nevoia de a dobândi, făcea contrabandă cu tot ce se putea comercia pe unde ancora. De aici poate şi uşurinţa cu care a sugerat că ar fi benefică legalizarea drogurilor uşoare, pentru ca traficanţii să nu mai fie sâcâiţi de spectrul ilegalităţii. De unde-i vine preşedintelui nostru aplecarea către condiţia umilă a prostituatelor şi dorinţa de a da un statut legal acestei îndeletniciri, nu putem bănui. Sau putem bănui.

Criza guvernamentală de care avem parte este consecinţa directă a întâlnirii CEx a PD-L de la sfârşitul săptămânii trecute. Atitudinea şi deciziile ministrului de interne Dan Nica au călcat pe vârful cozii diverse grupuri de interese care meşteresc la rotunjirea purcoiului de galbeni necesar în campania electorală a preşedintelui. Marele specialist în drept constituţional, doctor în ştiinţe juridice şi premier de alamă în România, a şi pus în operă dorinţa cârmaciului şi a camarilei care-şi vede ameninţate bisniss-urile.

Cu simţul realităţii defazat nu ştim din ce cauză, Traian Băsescu nu s-a aşteptat la o reacţie atât de dârză a PSD-ului. Acum încearcă să tragă de timp pentru a avea răgazul pentru încropirea unei majorităţi parlamentare care să susţină un guvern minoritar PD-L – UDMR.

Există premize suficiente ca PD-L-ul să-şi abandoneze binefăcătorul de mai demult, care-i împinge acum la pieire. După cum stau acum lucrurile, cu un premier – goarnă fără personalitate, creier, cuvinte proprii sau rudimente de gândire, e greu de presupus că am fi la capătul crizei. Suntem doar în debutul ei.