Etichete

, , , , , , , , , , , , ,

Considerăm că trendul rezultatelor alegerilor prezidențiale se va menține. Și că Traian Băsescu obține un nou mandat. Nu stăm să analizăm trădarea, jocul la două capete și malversațiunile unor grupuri chiar din PSD. Dacă Traian Băsescu a câștigat, va cere revizuirea Constituției, parlament unicameral și limitarea numărului de parlamentari la 300. Sporirea puterilor prexidențiale între care posibilitatea de a demite primul ministru. Deci vom avea alegeri anticipate. Alegerile, organizate de un guvern majoritar PD-L, devine evident de cine vor fi câștigate. Deci în următorul an ne vom juca de-a alegerile.

În acest timp, criza economică va deveni acută. Vom dispărea 150 000 de posturi de bugetari. Există riscul ca pensiile să nu mai poată fi achitate, fondul de pensii aflându-se la fundul sacului. Cu încă un milion de șomeri se va îmbogăți zestrea economică a acestei țări.

În acest timp, PSD se va reorganiza. Mircea Geoană va părăsi președinția partidului, conducere preluată – după toate aparențele – de Adrian Năstase. Cum România va intra în recesiune, polarizarea socială se va accentua și vor crește nemulțumirile și îndatorarea populației. Până la mișcări sociale de amploare nu-i decât un pas. Cred că Uniunea Europeană nu va rămâne insensibilă la aceste realități și este posibil să fim invitați politicos (sau nu) să părăsim conclavul țărilor civilizate. Pe fondul acestor tulburări (reprimate de autoritățile coercitive într-o măsură mai mică sau mai mare) stabilitatea României va fi, evident, în pericol.

Este posibil să avem un an extrem de tensionat și ne vom afla curând în fața unei opțiuni: dictatură sau democrație?

Update: Rezultatele BEC la ora 11, după numărarea a 99,13% din voturi, Traian Băsescu – 50.37%; Mircea Geoană – 49.62%.