Etichete

, , ,

Autor: Ilie Chelariu

 Trebuie să recunoaşteţi că iarna asta-i mai uşoară pentru votanţii roşiilor: măcar au pe cine să înjure… Mai nasol pare a fi pentru ăialalţi! Ia gândiţi-vă, să vâri votul în poşeta doamnei Nuţi Udrea, să mai faci şi gargară în faţa blocului, la lucru sau la birt, şi pe urmă să afli că ai luat un şpiţ guvernamental în cur la slujbă, că îţi vine factura umflată de păcură la întreţinere şi că agenţii ăia destabilizatori de la meteo ţi-au mai tras şi-un cod portocaliu de ger! E şi grea e şi frumoasă viaţa de fazan român, nu?

Îmi zice un pitic (manelist, evident) de pe creier: ”Da’ ce, comuniştii ăia făcea mai mult?” – Cred că nu, dar, de exemplu, o combinaţie Radu Duda – Klaus Iohannis-Werner ar fi făcut mai ieftină autostrada aia a olteanului de jde miliarde euro, pe care au să se ducă bucureştenii la schi în Poiană. Sare piticul manelist: ”Pe ce te bazezi?” Deci: actorul, şi colonelul (făcut cam la apelul bocancilor) mai stă iarna pe la Săvârşin, iar incompatibilul (după enşpe ani…) la Sibiu! Dar, na, în gustul electoral dâmboviţean al piticului tarafotevist nu te poţi băga…

Prinşi cu analizele şi dezbaterile de programe politice şi economice ale partidelor de la televiziunea poporului şi a oligarhilor buni, ne-a scăpat un amănunt tare. De vreo douăzeci de ani, alegătorii noştri, după studierea atentă a respectivelor programe, îşi rup reciproc afişele şi bannerele, îşi dau palme cu pancartele şi vorbesc urât prin faţa secţiilor de votare, îndeletniciri considerate sănătoase într-o ţară în care democraţia a învins. Din păcate, lipsit de atenţie distributivă, poporul electoral n-a observat că majoritatea fabricilor au dispărut, iar, mai nou, miticii îşi trag autostrăzi, spre Litoral şi Poiana Braşov, pe care nici măcar nu mai scrie „Aici sunt banii dumneavoastră!” Corect, zicem noi, dacă o parte din ei au zburat în insulele unde s-au inventat izmenele alea scurte de le zice bermude…

Ocupaţi cu luatul de gât prin televiziunile oligarhilor răi, nici şefii roşiilor n-au observat anomalia. Dar gâlceav-i mare, că doar ai bătrâni mai ţin minte când au câştigat ultima oară alegerile şi dacă nema caşcaval ima independent, că domn’ general Oprea abia aşteaptă să mai înroleze nişte bibani. Asta e, cine scoate prostănac, de prostănac va pieri, cum bine zice Biblia hazlie, sfânta scriptură a activiştilor din tinereţea preşedintelui lor de onoare.

Mai veselă e atmosfera pe malul celălalt, că blonda râde şi-i pare bine, şi toţi râd şi ei şi nu se mai opresc. Dar cam când se pregăteau să se oprească din râs şi să înceapă să numără banii, vorba eurovizionului Salam, au apărut doi comisari cu circulară de la portocaliii ue şi le-au dat deşteptarea. Cică trebuie să scoată trandafirul socialist băgat în stemă în perioada fesenistă şi să-şi schimbe numele din liberal-democraţi în populari. Deşi scandalu-i cât casa, n-ar fi prea complicat. Mulţi au schimbat secera şi ciocanul pe trandafir, aşa că dacă acu’ trebuie să pună o gâscă grasă în loc nu-i mare lucru… Mai nasol e cu sutele de mii de bannere, drapele, şepci, fulare, chibrite, plase şi parpalace, care-s gata scrise cu sigla veche şi trebuie aruncate la fomişti fără să fie alegeri. He-he, regii asfaltului şi ai gunoaielor vor trebui să cotizeze din nou şi e cam criză, şi aici şi-n Haiti, dragi tovarăşi şi domni!

Ce-i cam naşpa e că vom deveni republică populară, chestie jenibilă după ce te-ai apucat să condamni comunismul. Da’ las’ că-i şi bine, că-i mai trece din supărarea de scoatere a trandafirului la nea Petrică Fondatorul!

Konieţ…