Etichete

, , , , , ,

 

”Am un prieten care n-are niciun prieten” – spunea, cu ani, în urmă o cunoștință de-a mea.

Odată cu zorii blogăritului am cunoscut una dintre cele mai controversate ființe din câte am întâlnit în întreaga mea viață de până acum. Părea să vină când dintr-un strat anterior civilizației noastre, când din angelitatea celestă a ceea ce nu știm să numim. Vehiculând o erudiție înfricoșătoare pentru un novice și vădind un agnosticism siderant, trăiește – din punctul meu de vedere – mai mult în irealitate și literatură decât în viața reală. Deși pare cu desăvârșire neutilat cu mijloacele de a rezista în lumea aceasta, aparenta lui inadecvare este doar un truc. Ar putea rezista și supraviețui cu mijloace minime în orice condiții și oricăror privațiuni. Nu se teme de nimic și acest curaj care poate părea nebunesc vine ori dintr-o excelentă cunoaștere a umanului, ori dintr-o credință supranaturală în Dumnezeul Lui personal, care-l face inexpugnabil și invincibil oricărei acțiuni potrivnice.

Din impresia pregnantă pe care ți-o lasă acest paradoxal melanj de incredibil, inexplicabil și fascinant se poate extrage, cu aceiași ușurință, ori concluzia că este un versat agent ori că este un mare martir. Cu un umor cum rar mi-a fost dat să întâlnesc, seamănă cu acei fachiri care fac din două bețe de chibrit și o coajă de portocală un palat somptuos sau propria-ți cameră mortuară.

Deși ar putea să rescrie marea literatură a lumii cu ușurință și seninătate, se cantonează într-o literatură a observării micilor mișcări sufletești ale omului, demersul autorului mișcându-se pe granița dintre satira groasă cu tușe violente și delicatețea suavă a celui care admiră un peisaj mirific.

Este când Taras Bulba cel viforos, apărând onoarea unor cazaci care-au pierit demult, când aristocratul fițos și acru, mișcându-se cu un aer grandilocvent și teatral printr-o lume care nu pare să-i ajungă nici la degetul mic. Când te-a pus la index, ți se adresează cu răceală cu ”dumneavoastră”. Dacă apuci să te prinzi în lanțul ascultării,  încâlceala aparent lipsită de logică a replicilor din marile romane rusești amestecate cu frânturi din realitate și ipoteze cu totul stranii îți poate mișca centrul conștiinței de sine.

Un om care cuprinde întreg spectrul omenescului de la grobian la revelație este un spectacol fascinant și plin de învățăminte. Bucurați-vă de el, bucurați-vă de magiile lui,  bucurați-vă că-i sunteți contemporani. Și urați-i, astăzi, La Mulți Ani, pentru că astăzi, în ordine terestră, se aniversează.