Sentimentul negru al neputinţei de a împiedica dezastrele din jurul meu, dezastre operate de-o mână a fatalităţii care spulberă vieţi de parcă ar răvăşi un castel din cărţi de joc, mă întristează enorm. Parcă aş încerca să astup cu mâinile goale spărturile dintr-un dig, spărturi ce se înmulţesc pe măsură ce reuşesc să le acopăr pe primele.
Ludmila s-a născut sub o zodie a neastâmpărului, nefericirii şi încăpăţânării. Părinţii ei n-au avut vreun timp special pentru ea; aveau de muncit şi aveau jugul propriei nefericiri. Ziceam în postarea anterioară că acela care n-are noroc în răsărit, n-are nici în asfinţit. Iată că aşa este.
Pentru Ludmila, viaţa n-a fost uşoară. Încă de copil, viaţa n-a fost uşoară. Părinţii nu şi-au mai găsit tihna împreună şi s-au despărţit; astfel că ea a crescut cu o altă mamă. Trăind la periferia lumii noastre celei strălucitoare şi corecte, ea nu putea decât să aleagă perifericele medii. Astfel, când a ajuns la vremea zborniei şi neastâmpărului, s-a întâlnit tot cu un refuzat de societate. Au trăit împreună, aşa cum învăţaseră de mici – în violenţă şi înfruntare, cu bătăi crunte şi schingiuri inimaginabile pentru nişte pudibonzi ca noi – şi ea a dat naştere la patru copilaşi, unul mai drăgălaş ca altul. Copii crescuţi în aceiaşi violenţă îndulcită pe ici pe colo cu o dragoste maternă instinctivă, sălbatecă, de tigroaică întărâtată. Cei aflaţi la periferia societăţii noastre celei civilizate şi prefăcute – unde aparent nu se petrec întâmplări abominabile pentru că ele nu ajung la lumina zilei – nu-şi pot găsi aşa uşor o intrare sau un rost în zisa societate. Acum doi ani, în apropierea Crăciunului, Ludmila, în şlapi, şi-a luat cei patru copii şi s-a pus pe tren către Bucureşti. S-a dus direct la Cotroceni – după ce stătuse pe la toate uşile mai-marilor locali – s-a gândit că acolo e rezolvarea, dezlegarea destinului ei chinuit. A fost primită de nişte oameni de ispravă, miloşi, care i-au oferit pentru o noapte şi-o zi, iluzia că face şi ea parte din lumea aceasta a noastră. A primit de la preşedinte încredinţarea că i se va oferi o locuinţă. A primit promisiunea aceasta. Promisiune cu care s-a întors val-vârtej în orăşelul ei natal, visând la casa ei aşa cum visăm noi în copilărie la palatele luminate din basme. A locuit timp de aproape doi ani într-un Centru Maternal cu cei patru copilaşi ai ei. Războindu-se, de pe meterezele acestui gard efemer care-o ocrotea, cu tatăl copiilor, un om violent şi abrutizat şi cu întreg universul, dacă aceste aducea cumva atingere ideilor ei despre creşterea şi educarea copiilor. Nu există părinte perfect. Nu există. Părintele trebuie să fie suficient de bun. Lipsa de educaţie, violenţa şi nesiguranţa în care a crescut, lipsa de orizont imediat şi lipsurile materiale inerente o făceau fie să exagereze cu manifestările afectuoase, fie să fie indiferentă ca o piatră. Aşa cum am fost crescuţi, aşa ne vom creşte şi noi copiii, să nu vă faceţi iluzii că ne poate influenţa lectura şi educaţia. În matricea în care am fost turnaţi, în aceiaşi, vom turna şi noi mai departe. Există şi excepţii, acelea sunt însă rare şi irelevante.
La începutul acestei luni care tocmai se încheie, Ludmila a primit repartiţia şi contractul pentru casa ei. Casa ei (un apartament ANL) în care visa să fie fericită după 33 de ani de zbucium, durere şi suferinţă. Casa ei, în care urma să-şi bea, în fiecare dimineaţă, cafeaua ei teribil de tare. Casa ei, în care visa să-şi culce copiii şi să-i trezească dimineaţa ca să-i trimită la şcoală şi la grădiniţă. Casa ei în care urma să se uite la televizor, în tihnă. A cerut – cu o anumită doză de jenă – de la toate cunoştinţele sale, mobilă, obiecte casnice, tot ce fiecăruia s-ar fi putut să nu trebuiască. A reuşit să-şi mobileze şi să-şi utileze draga ei casă în care urma să fie fericită alături de copilaşii pe care-i apăra ca o fiară şi tot ca o fiară îi iubea.
Doar că, pentru traiul zilnic, în România, o femeie singură, cu patru copii, nu se poate descurca. Nici cu un copil nu se poate descurca, darămite cu patru. Iar societatea noastră – Doamne, atât de capitalistă! – nu este dipusă să-i pese şi s-o intereseze soarta femeilor care aleg sau sunt nevoite să-şi crească singure copiii. Aşa că a fost obligată să apeleze la fostul ei soţ şi tată al copiilor. Să-i monteze garnijele. Să-i încheie un dulap. Să facă aia, să-i aducă aia. Doar că pentru toate acestea – ştia şi ea – trebuia să plătească un preţ. Şi l-a plătit. Integral. Cu propria ei viaţă. Tulburat de băutură şi de frustrare (Ludmila reuşise să câştige, luptându-se cu societatea noastră cinică şi obtuză, indiferentă şi sinistră, un acoperiş pentru copiii lor, iar el rămăsese un terchea-berchea care urma să se roage pe la uşile ei) fostul ei soţ – de care era divorţată în fapt dar de care nu se putea mântui, pentru că între călău şi victimă se creează o legătură mai abitiră decât cea mai năprasnică iubire – a ucis-o în faţa copiilor. A lăsat pe drumuri (un fel de a zice, pentru că vor fi ocrotiţi de stat) patru copii (ai lui!) nemângâiaţi şi la voia destinului.
Astăzi, Angela Ludmila va porni către casa în care-şi va petrece veşnicia. O casă în care va fi cu adevărat liniştită. Unde nimic n-o va mai tulbura, poate doar ploaia, câteodată. Un destin ca o furtună a fost curmat, poate, înainte de a fi început cu adevărat.
Doamna draga ,viata ne surprinde uneori in cel mai brutal mod cu putinta.Citind vedeam ,parca retraita la alta scara si cu alti protagonisti,o drama personala ce ,tinde sa devina simbol pentru o societate in care normalitatea firescul trebuies desfiintate pentru ca aberatia sa domneasca-n voie…Poate mi-as fi dorit sa nu am stiinta de astfel de cazuri si tocmai am raspuns unora ce imbie la tot felul de cauze, care mai de care mai lipsite de sens sau inteles ,dar ,realitatea a fost intotdeauna crunta,neiertatoare si se desfasoara dupa legi ce uneori depasesc atat puterea noastra de intelegere cat si posibilitatile de a o indrepta ce ne-ar sta la indemana…Offfff !!!
Şi eu mi-aş fi dorit să nu am ştiinţă… Asta n-ar schimba cu nimic tragedia sub care debutează viaţa acestor copii nevinovaţi cărora li s-a luat singurul om care-i iubea cu adevărat.
Pingback: Patruzeci de ani | Caius
Este atât de trist. Cine putea spunea mai bine această poveste? Spuneai de Ludimila, c-a fost refuzată de iubire şi căldură, şi de cel pe care l-a intalnit, un refuzat si el….Copiii lor vor avea aceeaşi soartă….Sunt în bătaia vântului. De acum, îşi aparţin doar lor. Mă simt foarte deprimată din cauza celor întâmplate. Ai spus foarte bine, părinţii nu sunt perfecţi, însă e bine SĂ FIE! Şi eu ştiu …
S-ar putea să mai existe oameni. Sper din tot sufletul să fie aşa.
Vin de la îngropăciune; sunt împietrită. Asta e justiţia divină? … Să rămână patru copii ai nimănui? Care-i logica la această tragedie? Sunt foarte supărată pe Dumnezeu. Azi sunt foarte foarte supărată pe el.
Situatiile descrise chiar s-au petrecut in Romania? Nu imi vine sa cred…Imposibil. Poate ca este vorba despre vreo insula din Pacific…
În insulele din Pacific, în triburi, există reguli clare. Nu eşti în stare să ai grijă de nevasta şi copiii tăi, îi laşi în pace. Nu le ucizi mama.
Pingback: Raţa – VI | Ioan Usca
Mama moarta,tatal inchis;copiii au ca parinti niste patuturi de fier,luari in brate pasagere,blide reci de mancare si dragoste in vis….;of,Doamne,viata nedreapta!
Rodica,
Privit dinafară, da, aşa pare. Asta a fost şi părerea mea, acum câţiva ani. Am criticat de nenumărate ori sistemul, pe bună dreptate, ziceam eu. Acum … nu mai sunt atât de sigură. Dacă într-un centru sunt 16 copii, fiecare cu nevoi diverse iar unii chiar cu nevoi speciale, pe care îl ia personalul (format din 2 persoane) primul în braţe? Aceste două persoane trebuie să facă şi ordine, să se şi joace, să spele şi să-şi scrie şi rapoartele. Unul plânge, unul vrea o jucărie pe care-o are altul, altul vrea să fugă şi tot aşa… Exista o formulă (mai există, da-i pe moarte) cu un sistem integrat, aproape ca-ntr-o familie. Patru copii, să zicem, de vârste apropiate, locuiesc într-un apartament cu părinţi sociali. E mai apropiat de mediul familial, dar echilibrul depinde mult de calitatea umană a acestor părinţi sociali. Cu noile manevre ale guvernului nostru, aceşti părinţi sociali au ajuns să aibă salarii de 500 de lei. Aşa că mulţi şi-au dat demisia şi au plecat în străinătate.
M-ai tulburat. Profund.
Şi eu sunt bună de nimic.
Îngropăciunea a fost parcă făcută cu un soi de grabă febrilă.
Toată noaptea a plouat torenţial, susţinut. Se zice că-i pare rău după viaţă. Cred şi eu… Doar băiatul mai mare, cel de 8 ani a realizat un pic ce se întâmplă, privind cutia de lemn, acoperită. Sărmanii copii. Sărmana femeie.
asa esti tu tulburat:)))
Pingback: Îţi mai aminteşti? « Noaptebunacopii's Blog
Stiu,Gabriela,am fost voluntar intr-un camin de copii.. 😦
Atunci înţelegi.
Îţi trebuie disponibilitate de a fi afectuos cât universul, pentru că aceşti copii au nevoie de o cantitate uriaşă. Care creşte din ce în ce.
Pingback: Să eliminăm portocaliul din spectrul … politic ? «
viata este prea crunta cu unii oameni, din pacate. in ei parca s-au acumulat si patimile altora, facuti numai pentru a se bucura de viata… traim cu speranta unei legi a compensatiei, care insa nu mai vine… sau uneori prea tarziu. foarte dureros destin.
Nefiresc. Când zicea şi ea c-a ieşit la liman.
Gabriela, când sunt supărată pe Dumnezeu, îl recitesc pe Dostoievski. Şi-mi trece.
Am ajuns la concluzia că mintea noastră nu poate cuprinde anumite rosturi.
Sunt conştientă că „înţelepciunea noastră e nebunie în ochii lui Dumnezeu”; pe cale logică elementară, unor copii le e mai bine lîngă mama lor (dacă nu-i nebună, desigur) decît printre străini… Nu ştiu, sper să văd raţiunea acestui nonsens.
Pingback: Albu ca Zapadu si pove-sti-rile piticului Lazaroiu « Hai ca se poate!
Pingback: Lumile interioare « Andi Bob
Mi-am desprins cu greu ochii de tristețea poveștii. Și sufletul de poezia tabloului. Mulțumesc
E o poveste adevărată, pentru Dumnezeu! Atât de adevărată, că-mi crapă capul! Am stat cu femeia aceasta, cu Angela, mamă a patru copii, care s-a dus la Bucureşti la preşedinte în şlapi în luna decembrie 2008, în curtea instituţiei, doi ani, am fumat, am băut cafele, am vorbit mai multe decât aş fi vorbit cu sora mea!!! Pentru că era o femeie inteligentă, chiar dacă n-avea şcoală avea şcoala vieţii.
sunt momente grele pentru tara,momente de o gravitate exceptionala.La portile spitalelor a aparut cutia milei,doctorii refuza serviciul de garda,medicamentele s au scumpit iar in spitale lipsesc ,nu sunt, pur si simplu nu sunt,poti muri la fel de linstit si acasa si in spital.Pensiile se vor reduce,salariile se vor reduce si mai mult,milioane de romani vor suferi de frig, foame ,lipsa ingrijirilor medicale ,lipsa unei educatii adecvate in scoli,incepe genocidul poporului roman,incepe calvarul urcari pe dealul Golgotei.Fiecare roman trebuie sa protesteze in felul lui,asa cum poate si cum e dispus fiecare.Cei care tac,care se fac ca nu vad,cei care sunt indiferenti,cei nepasatori,cei cinici,vor deveni complici la genocidul din tara,prin tacere si indiferentza lor vor deveni calaii propilui popor.CITESTE SI DA MAI DEPARTE!!! buni si comunistii la ceva:)))))
Grele, grele.
Buni comuniştii, buni. Nu erau atâţia ticăloşi pe vremea lor.
Suntem în plin genocid.
Pingback: Christine Busta (1915-1987) – Unde nu mai sunt spice « Orfiv
Pingback: Zi de toamnă | Ioan Usca
De aia spun, Gabriela, când întâlneşti Răul, fugi cât mai departe de el, cât de repede poţi! Nu te uita în spate decât ca să te asiguri că nu-ţi calcă pe urme.
Brrr, tare mă impresionează poveştile astea. Pentru că omul cu care te căsătoreşti, care alegi să fie tată copiilor tăi, este prima ta întâlnire importantă cu liberul-arbitru. Omul tău a purtat în el, de la naştere, la modul grav, destinul tău. Viaţa pe care a trăit-o el şi care l-a format, va determina covârşitor viaţa ta. Practic, alegerea asta îţi va colora toată viaţa în roz sau o va cerni.
Innuenda,
Nu am abilitatea de a fugi de rău; mai degrabă de a-l atrage. Asta este şi nu am ce să fac. Ăsta e destinul meu.
Poveştile mi le livrează zilnic marea şi neţărmurita viaţă. Din păcate, majoritatea sunt adevărate.
Sunt (aproape) sigur ca am mai citit undeva povestea asta trista !
Dar felul in care ai zugravit-o tu o face aproape insuportabila !
Iti inoada aiurea sentimente si simturi intr-un ghem nesfarsit si incalcit pana aproape de o durere insuportabila.
Mi se pare ca pui prea multa viata, pana si in moarte !