Traderul independent Alessio Rastani, prezent într-un interviu la BBC, a declarat în direct că, in fiecare seară, când merge la culcare, viseaza la o nouă recesiune.
Felul în care Rastani a dat glas unui adevăr cunoscut de toţi specialiştii în finanţe şi nu numai, şi anume că tocmai atunci când pieţele îşi pierd echilibrul se fac cei mai mulţi bani, a fost direct şi a avut acelaşi efect ca un duş cu apă rece: „Suntem cu toţii rămaşi cu gura căscată, dar vă mulţumim pentru sinceritate”, a reuşit să răspundă într-un târziu prezentatoarea de la BBC News.
„A crede că guvernele pot rezolva situaţia actuală este doar o speranţă. Guvernele nu comandă lumea. Goldman Sachs comandă lumea”, a declarat traderul, referindu-se la una din cele mai importante bănci de afaceri din lume.
„Ceea ce vreau să spun oamenilor este: pregatiţi-vă, în mai puţin de 12 luni, economiile voastre sau pensia privată ar putea să dispară cu desăvârşire. Treaba noastră, a brokerilor, este să facem bani. Nu ne interesează ce anume poate însănătoşi economia”, a ţinut el să lanseze un avertisment general.
Adevărurile spuse de Rastani au avut un efect de furtună pe internet: imediat au apărut sute de mesaje de la multe persoane care îi mulţumesc pentru că, „în sfârşit, cineva a spus adevărul”.
Pe de altă parte, mass-media oficială a început să despice firul în patru cu privire la originile acestui tânăr şi la pregătirea sa în domeniul finanţelor, fără să ajungă însă la descoperirea vreunui farsor pus pe şotii, ci a unui italo-iranian, crescut la Londra, cu părinţi în Statele Unite şi cu ceva vreme petrecută în Italia.
Un trader independent cu patalama de MBA – pe care unii s-au grăbit să-l numească „psihopat”, sau „fals om bun” – un broker fără mască, fără filtre, pe scurt, unul care s-ar putea chiar să zică adevărul.
Cred că nu sunt străini de această realitate: Gheorghe Constantin, Ioan Usca, Raza mea de soare, Zamfir Pop, Filumenie, Blogulise, Atitudini, Onu, Rokssana, Dana Pătrănoiu, Teo Negură, Shayna, Zinnaida, -X-, G1b2i3, Max Peter, Schtiel, Vizualw, Mirela Pete, Supravieţuitor, Stropi de suflet, Andi Bob.
Cred ca posesorii de bani conduc lumea, avind ca unealta pentru inrobirea omenirii banca. Asa arata sclavia moderna :inrobirea prin credite,cu reclame uriase care te invita sa te indatorezi.
Banii conduc lumea, ne conduc pe toti.
Pingback: Andreas Achenbach (29 septembrie 1815 – 1 aprilie 1910), pictor peisagist german « my heart to your heart
Nu suntem străini, într-adevăr…
Cu câţiva ani în urmă, legat de situaţia de la Roşia Montană, un francez mă întreba de ce nu reacţionează comunităţile.
Am explicat cu deceniile de dictatură, care a amorţit simţul reacţiei.
M-a şocat cu declaraţia lui: Şi noi trăim în dictatură!
Am replicat: Cum, dictatură? Franţa e cea mai democratică republică din lume!
Şi, mi-a explicat: Trăim sub crunta dictatură a banilor!
Acum, înţelegem şi noi acest lucru. Iar, spusele acestui italo-iranian vin numai să confirme.
Îţi răspund cu un link.
Sentimentul că nu e nimic de făcut e ucigător pentru suflet şi pentru minte.
http://aim.edu.tc/?a=articles&p=192
Daca e sa privesti in spatele fiecarei mari conspiratii, o sa simti prezenta banilor, nici macar nu e nevoie sa-i vezi. Banii sunt cel mai mare motor, nu stiinta, nu gandul, nu supravietuirea sau instinctulo de conservare, ci, din pacate, banii. Mi-aduc aminte de filmul „Other’s people money” 🙂
Din păcate, am ajuns să iubim mai mult banii decât orice altceva. E destul de complicat să nu te laşi manipulat pentru că „turma” într-acolo merge şi, dacă te opui, eşti marginalizat şi considerat „ciudat”. Ex: tot poporul îşi montează termopane (care nici nu-s aşa utile şi nici aşa grozave), dacă tu nu faci la fel, ori eşti sărăntoc ori eşti ciudat.
Atentia care se da cinismului personajului, ma face sa cred ca toti suntem la fel . Eu insa, ma consider diferit de restul lumii, pentru ca, nu am obsesia banului. Asa deci, nu dau nici o para, pe acest soi de raspandac palavragiu.
Prefer un tablou, o carte, o melodie sau un peisaj mirific din natura, unul din textele tale delicate, prin care simt frumusetea clipei. Restul…, zicerea lui Basescu, „zoi verbale!” Oricum,”banca a cazut, traiasca banca!” Iata deci, ca sunt putin strain, de aceasta lumeasca realitate!
Madi si Onu
Foarte interesant şi mai ales pertinent punctul tău de vedere. Şi eu m-am gândit că n-a „scăpat” de capul lui la BBC News. 🙂
Banii sunt un mijloc, e adevărat. Depinde ce vrei să obţii cu ei. Cei care au prea mulţi bani, la fel cu cei care au prea multă putere, se dezumanizează, nu mai pun preţ pe nimic, nu mai cred în nimic. Ferice de noi.
Din păcate, nu este numai vina băncilor, deşi cele afirmate de trader sunt dureros de adevărate. Abia azi dimineaţă am apucat să citesc un articol pe blogul lui Cristi Păun care punctează (excelent, după părerea mea) cauzele crizei, generate în cea mai mare măsură de iresponsabilitatea celor care ne conduc, mai ales de către apologeţi ai consumului. Uite şi un link:
http://cristianpaun.finantare.ro/2011/09/28/ghid-practic-pentru-identificarea-recesiunii/
Pe de altă parte, chiar în Parlamentul European avem de-a face cu o făţărnicie peste măsură… Am de gâd să pun diseară pe blogul meu vreo două înregistrări de la şedinţe – nu ştiu de ce ai noştri ziarişti tac ca peştii în apă – n-am prea văzut în presa noastră aşa ceva!
Numai bine îţi doresc!
Pingback: Mă doare-n papuc. Dacia papuc… « Teo Negură
Pingback: Dimineaţă de toamnă « Ioan Usca
Pingback: Cantecul nebunului…. « lunapatrata
Pingback: incredere « Rokssana's Blog