Aş vrea să fiu aici:
Şi cred că aş putea fi, dacă îmi doresc cu toate puterile minţii. Să aud vorbele buştenilor, sfârâitul câte unei molecule de apă şi să mă uit în foc cu mintea golită. Să am cu mine cărţi, evident, laptopul şi conexiunea aferentă. Dar, deocamdată, doar îmi imaginez.
M-am gândit la multe zilele astea. Am şi „scris” în minte câteva fraze. Dar nu m-am decis să le scriu de-a binelea. M-am gândit la declasarea politică din România, de la această dată. La modul absolut infam şi revoltător în care, în numele democraţiei şi cu ea pe buze, suntem despuiaţi de viaţa noastră, de bunuri, de drepturi. E o atitudine demoniacă şi stupidă pentru că nu acesta e viitorul şi în niciun caz nu aceasta e calea. Nu trebuie să-ţi extermini cetăţenii lăsându-i să se zbată în plasa supravieţuirii, nu trebuie să le tâmpeşti copiii umilindu-le dascălii şi inventând un sistem de educaţie superficial şi extremist (ori geniu, ori incult), nu trebuie să euthanasiezi bătrânii în mod voalat. Nu asta e calea. Oare nu e evident şi pentru nebunii care ne guvernează şi decid în numele nostru că am ajuns la sfârşitul capitalismului? Ei nu citesc nimic? Îşi petrec timpul doar urându-ne şi urzind planuri de exterminare? (Şi de furat, în primul rând). Or să sară unii acum şi-o să-mi spună că vreau să fac apologia socialismului. Greşit. După capitalism nu urmează în niciun caz socialismul. A fost testat. Urmează trezvia şi iluminarea sau nimic. Nu suntem aici ca să clefăim şi să ne înveninăm unii pe alţii. Nu acesta e sensul existenţei. Şi, oricum, sistemele politice au fost mereu în urma societăţii, au apărut întotdeauna datorită conflictului dintre năzuinţa oamenilor şi posibilităţile puterii – oricare ar fi fost ea. Suntem aici pentru a deveni desăvârşiţi şi pentru a ne urma calea viitoare în univers în pace şi lumină.
Am citit „Omul frumos” – o culegere de interviuri şi aserţiuni personale ale lui Dan Puric. Vorbeşte frumos şi echilibrat despre Bine, despre Adevăr, despre Iubire, despre Isihasm şi altele multe. În spatele retoricii, se vede vâna veninului, a urii. E supărat că în 1989 şi în 1990 am trecut oarecum paşnic spre o altă orânduire. El clamează dreaptatea absolută şi, în numele ei, ar fi trebuit arşi de vii, spânzuraţi şi beliţi de vii slujbaşii comunismului. S-o luăm de la-nceput, adică. Să facem ce-au făcut comuniştii cu ţărăniştii şi liberalii. Să fi umplut închisorile – în numele altor idei şi lozinci – cu oameni care s-au aflat unde s-au aflat. M-am simţit dezamăgită. Nu ştiu cine-i finanţează ditirambii domnului Dan Puric dar să vorbeşti de Iubire şi să instigi la Ură şi Moarte mi se pare o cumplită perversitate.
M-am gândit la Adrian Năstase. La acest colos al politicii româneşti – poate unul dintre puţinii adevăraţi patrioţi pe care-i are România. La imensa lui cultură. La distinsa lui discreţie. La nerecunoştinţa noastră ca popor. Românii nu suportă succesul nimănui. Trebuie tras de picioare în jos şi cotropit de mocirlă. Aţi observat că majoritatea românilor care au avut succes au fost recunoscuţi mai întâi de străini? Ce genă defectă avem şi ne face să fim orbi în privinţa valorii semenilor noştri? Ne plac deşucheaţii, strâmbii, strâmbaţii de la natură, indivizii grevaţi de racile! Aceştia ne plac nouă! Cei care scuipă şmechereşte în cristelniţă, făcându-ne apoi cu ochiul, murdarii la suflet şi jegoşii la vorbă! Băloşii şi estropiaţii! Pe aceştia îi împingem noi în faţă, pe scenă, să vorbească în numele nostru! Să vorbească strâmb şi să fie râsul şi strâmbatatea destinului nostru ca popor!
Mai fascinante-s păcatele decât curăţia.
Nu spun că Adrian Năstase e un înger, îngerii nu au încă trup văzut decât arareori. Dar este un politician aflat, ca devenire personală, pe o treaptă mai sus decât tot ce vedem pe scena politică. Sigur, nu râgâie şi nu hăhăie bătându-se pe burtă cu moderatorii pe la emisiuni. Nu e pitoresc, nu foloseşte termeni din periferia vocabularului şi nu-şi exhibă neputinţele de parc-ar fi virtuţi. Nu-l văd pe Adrian Năstase bând şampanie din sticlă nici în intimitate, darămite pe-o scenă, în faţa televiziunilor. Adrian Năstase este calificat pentru cu totul altele gesturi şi atitudini. Gesturi şi atitudini care ar scoate România din mlaştina în care-au împins-o inşii ăştia însemnaţi de natură. Unul chior şi strâmb, altul mic, gângav şi vag cretin, o desfrânată şi o adunătură de canachei, ligi, tălmăceni, oejdeni, şi alte lighioane cu formă guvernamentală şi parlamentară.
Este decizia noastră, nimeni nu poate hotărî în locul nostru, nici măcar vrăjitoarea Lisabona, nici Marea Sargaselor şi nici steaua Sirius. Noi, noi cu mânuţele şi minţile noastre pecetluim fie ultimul pas în hău, fie revirimentul României.
Să nu aud că nu putem, că o să fure, că o să cumpere, că toţi sunt la fel. Dacă toţi sunt la fel atunci fiecare dintre voi, când se priveşte în oglindă, îl vede pe tălmăceanu, pe william brânză, pe ioan oltean, pe curtezana de tablă, pe hoară sau pe DJ Valentin.
Gand la gand :
Radu Humor spune:
vineri 16 decembrie 2011 la 7:45:03 pm
Parafrazand titlul postarii Roxanei (?) as putea zice si eu : De ce mai scriu pe blog ?
Pentru ca am 1001 de motive !
Wow !!
”
Ce criza, ce SUE, ce euro pe cale de disparitie ?!
Vax albina pe langa faptul ca Nastase e inca liber !
Pericol public, si inca ce pericol :
Inca un pretendent la mana intinsa a Romaniei spre vreun printz care s-o scoata din situatia dezastruosa in care se afla
Fata batrana de acum, cu ceva timp trecut de la prima unire, singura se pare a fi fost reusita si fericita, cu o constitutie cam firava, ce nu permite taraganari, dar mai ales in pericol de a-si pierde si bruma de zestre ce i-a mai ramas,, in pericol de a fi data de niste parinti iresponsabili unui venetic plin de resources, aventurierul Gabriel, alungat de ici colo, cand se prind si altii ca nu-i nimic de capul lui ( altii sunt cei care-l dirijeaza). Asadar decizia aceasta a IICJ, al carei recurs nici nu s-a judecat, provoaca spaime ancestrale :
“…îndrăznesc să afirm că sistemul judiciar românesc uzurpă în realitate statul de drept și subminează atât deciziile Parlamentului cât și votul populației. ”
Wow si iarasi vai !
Pai si daca-l condamnau pe Bombonel ( la ce?, sa plateasca cei 2000 de euro intrati/aflati ilegal asupra lui) se rezolva problema coruptiei in Romania, care stie toata lumea ca porneste de sus ( ca vorba aia : de la cap se-mpute totul si Basescu are si-un nume predestinat ), sau in cei 7 ani de mandat ( si niciunul de aducere la normalitate!), in care Basescu a taiat ( nu numai pensii si salarii) si a spanzurat ( inclusiv in promisele tzepe, care sau dovedit a fi cu totul altele, vezi Flota, Mihaileanu, fetele, etc.), dictand dupa propriul plac sau interes tot ce a poftit inimioara lui blonda, cate mari condamnari am avut ?
Ca in afara condamnarii propriului popor la mai vechile 3 F ( foame, frig si frica) nu am vazut altceva.
Cand vom avea o familie prezidentiala in afara oricaror suspiciuni de coruptie, va asigur ca tot asa va fi si pana jos !
Si invers, daca sluga vede ca stapanul fura, ba mai mult, se si foloseste de el pentru asta, nu te poti astepta sa faca el altceva !
Ar fi si culmea !
Ca sa porti un om prin procese timp de 7(sapte) ani ( culmea ca si Basescu e la putere absoluta tot de atatia, plus inca vreo 15 ani doar de putere mai limitata ) fara sa-i poti dovedi nevinovatia, dar in schimb prin maSS media aservita sa nu-l slabesti din hot si bandit, coruptul coruptilor, denota fie neputinta, fie rea vointa, fie manipulare grosolana cu scop
perfid si mincinos !
Si asta v-o spune unul care l-a votat in 2004 pe Basescu, ca sa scape de Nastase!
Fugi de Scaraotchi si dai taman de ta-su !
P.S. Daca ti se pare comentariul prea lung poti sa-l stergi…..
Am pierdut acest obicei… De a şterge comentariile.
Este trist că nu vedem nimic în adevăr şi ne zgâim la aparenţe. Am ajuns să ne complacem în vulgaritate şi să ne lăsăm convinşi de cea mai comunistoidă propagandă.
Mă gândesc cu tristeţe şi cu dezamăgire că, în urmă cu 22 de ani când au apărut – pe la ora asta – strigătele şi împuşcăturile, ţipetele unei femei şi o voce care striga: „Bă, ăştia ne omoară!” la Europa Liberă pe care-o ascultam cu sfinţenie (deşi eram doar un c…at cu ochi) voiam să ies şi să urlu, să bat în toate porţile şi să scot oamenii afară, să le cer să facă ceva, că la Timişoara mor oameni! În noaptea de 20 decembrie, împreună cu o prietenă (când se dăduse deja ordinul ca grupurile mai mari de 2 persoane să fie identificate şi era plin de gărzi şi de miliţieni pe străzi) am lipit afişe scrise pe coli A3, cu carioca în care îndemnam oamenii să se solidarizeze cu cei din Timişoara şi să nu se lase cumpăraţi cu 100 de lei, cât voia Ceauşescu să adauge la salariu, în câteva dintre locurile publice unde am reuşit, tremurând. Ştii, Radu, m-am întrebat de multe ori ce s-ar fi întâmplat dacă Securitatea nu se băga la scuteală şi dacă Armata nu întorcea armele, ce s-ar fi întâmplat. Cred că e uşor de imaginat ce mă aştepta. Şi uite pentru ce mi-am riscat eu viaţa, sigur, în orăşelul meu micuţ şi patetic de provincie! Ca, acum, să procedez exact cum procedau părinţii mei privindu-mă înfricoşaţi când ăl criticam pe tovarăşul şi pe ei, că stau ca nişte mule şi nu se împotrivesc. Adică să tac şi să-mi fie frică! Ba între timp am mai descoperit câte ceva, lucruri pe care atunci, în furia tinereţii, nu aveam cum să le văd pentru că nu aveam termen de comparaţie: am descoperit că eu am făcut şcoală chiar dacă am fost săracă, pentru că învăţământul era gratuit. Am descoperit că în vremea aceea mi s-a putut salva viaţa – pentru că medicii aveau salarii decente şi erau respectaţi şi Omul era pe primul loc! Dacă m-aş fi născut în aceste vremuri, aş fi murit, evident; părinţii mei nu ar fi avut bani să dea pe medicamente şi la doctori. Eram pe lista de „ieşiri planificare din sistem pe cale naturală”.
Am descoperit că Ceauşescu (cu întregul lui aparat) ducea o politică naţionalistă. Că România nu era o ţară de doi lei în politica internaţională cum e acum. De vânzare. Şi? Pentru ce am dărâmat un sistem? Să ne nenorocim copiii? Să dăm mână liberă oteviştilor şi maneliştilor să ne decidă soarta? Care-i drumul pe care-l urmează ţărişoara asta? Sau am prăbuşit un regim doar ca să devenim furnizori de forţă de muncă pentru ţările aristocrate (noi fiind slugile) şi piaţă de desfacere pentru deşeurile lor? Cum e posibil ca oamenii de calitate din ţara asta să tacă şi să înghită? cum poţi să întorci spatele viitorului copilului tău?
Mă gândeam să intru în greva foamei. Aşa, pur şi simplu, ca ultimă formă de protest. Sigur, aş muri mai repede decât s-ar afla că o zăpăcită n-a avut instinct de conservare şi s-a decis ea să se lupte cu regimul murind ca o proastă. Pentru că sănătatea mea nu-mi permite nicio zi de greva foamei. Să ştii că nu bravez, chiar m-am gândit să fac asta. Pentru că atâţia oameni sănătoşi se scarpină în nas şi se holbează la televizor în timp ce ţara asta pe care trebuie să o lăsăm copiilor şi nepoţilor şi strănepoţilor e pe cale să fie vândută. Adjudecată. Condusă de un trădător. De o adunătură de trădători care ar face orice şi ar vinde pe oricine pentru a sta cocoţaţi acolo, mânca-le-ar neamul nemernicia!
Gandim asemanator !
Uite ce scriam pe blogul lui LIS, pe care daca asa stii ca nu-l supar as pune hotarat macar comentariul asta al tau, desi toata postarea s-ar potrivi !
Radu Humor
decembrie 16th, 2011 at 23:02
Cred ca oricate merite si-ar aroga cineva, personal, sau in grup ( Timisoara, Bucuresti, Iasi) in declansarea revoltelor, finalitatea si urmarile lor, dupa 22 de ani, ar trebui sa ne dea de gandit !
La ce bun totul, daca romanii, vorbesc de marea majoritate, nu de o mana de profitori, traiesc mai prost si in curand mai sub papuc decat atunci ?!
Este inimaginabil sa vezi dupa atatia ani nascandu-se o noua academiciana, tot elena ( intr-un interviu in fatza tinerilor catelandri portocalii, cu balele pana-n pamant, viitoarea se lauda cu multele ore petrecute in Biblioteca Centrala, in vederea pregatirii multor examene orale pe care a trebuit sa le dea pana a ajuns prima doamna a acestei familii mafiote ascunsa sub faldurile tricolorului romanesc !), un nou dictator, inca si mai perfid si diabolic distrugator si instrainator de bogatii ale tarii !
Si o noua camarila, mult mai numeroasa si mai rapace, imbogatita in cativa ani, cat altii in 2-3 generatii !
Qui prodest ?!
P.S. Cu permisiunea ta o transfer !
Am o vagă bănuială în privinţa numelui „Lis”, doar atât. Şi o percepţie deformată asupra bucureştenilor. Nu din cauză că mi-ar fi dragă provincia ci bazată pe experienţă. România e pilotată spre destructurare de o mână de asasini economici care au găsit aici cozile de topor necesare.
Cu greu şi-ar putea face drum spre putere un patriot. Ar fi sabotat imediat de liota de trădători hameşi. Poate peste două generaţii. Cam de atât e nevoie. ce să zic?
Chiar că am îngropat Revoluţia. Am îndesat-o în poşeta câte unei cochete şi în conturile câte unui nabab de nouă sorginte post-comunistă. Intelectualii, vocile cetăţii, s-au retras în turnurile de fildeş (sau de beton), scârbiţi şi deziluzionaţi. Au rămas, la vedere, câţiva scribălăi isterici şi nazistoizi, lingăii lui băsescu. De-a dreptul scabros.
Pingback: ex(co)ERCIŢII « leneşrĂu's Blog ?
Avem nevoie de cei care spun adevarul, care nu se tem de minciuna otravita, care reusesc sa-i faca pe cat mai multi sa se cutremure de infioratoarele amenintari din spatele vorbelor de doi bani ale celor care ne viseaza transformati in fiinte neganditoare si ingenuncheate. Mi-a placut! Mult.
Avem nevoie să ne regăsim pe noi înşine. Şi să ne întrebăm ce vrem să facem pe mai departe. Ca să nu ne răsucim în mormânt când vom fi ajuns acolo pentru ce-am lăsat în urmă cu indolenţa şi pasivitatea noastră.
Tot ce-mi doresc este să vină şi clipa când Dumnezeu va lumina minţile tuturor românilor…, să se gândească întâi la ceilalţi, nu la propria îmbuibare.
Poate că va veni. Acum se gândeşte fiecare la propria supravieţuire, doar 2% la îmbuibare.
Pingback: De ce instigaţi? De ce faceţi agitaţie? « Un blog cu atitudine
Gabriela, sunt de acord cu tine atât în ceea ce îl privește pe Adrian Năstase cât și în ceea ce îi privește pe ceilalți. Problema lui Năstase e eterna poveste: nimeni nu e profet în țara lui. Așa a fost de la Iisus încoace (probabil și înaintea lui). După cum spui, vulgul nu îi suportă pe cei care se înalță deasupra lui prin calități reale. De aceea, el nu va avea succes, din păcate. Răuvoitorii vor spune „Ce, iar vrea ăsta la putere ? Nu i-a ajuns?”. Indiferenții vor spune „Ori ăsta ori altul, tot aia !”. Susținătorii sunt cam puțini…
Nici nu cred că-şi mai doreşte – de la politică – vreun succes. Cred că îşi doreşte doar să încheie acest nedrept şi fabricat parcurs. Aceasta e tristeţea de fapt: că avem un om cu experienţă uriaşă în politica internaţională, cu calităţi dovedite şi certe de lider, care ştie să lucreze în echipă (deşi coechipierii s-au dovedit, uneori, nişte inşi calpi şi fără caracter), care îşi iubeşte ţara (chiar dacă nu va face niciodată o declaraţie în acest sens din pricina autocenzurii) şi pe care noi l-am tratat în modul nostru specific românesc. Acela de a ne devora liderii.
Unii dintre cei care erau fericiţi să-i ducă servieta – e o figură de stil, pentru că n-a umblat nicicâd cu servietă – s-au metamorfozat pe dată în acuzatori.
Pingback: 9 – Tsingy De Bemaraha « O lume in imagini
Pingback: Burned « schtiel
Pingback: Te colind, române! | Noaptebunacopii's Blog
@ Nu-i vorba de Viorel Lis primarul, ci de Liviu Ioan Stoiciu, un poet si un om deosebit. Are un blog f. interesant, din multe pdv !
Daca vrei iti pot da un link sa te convingi personal.
Dar m-ar interesa si eventualele tale suspiciuni ce-l privesc .
http://www.liviuioanstoiciu.ro/2011/12/si-laszlo-tokes-dezavueaza-initiativa-iasului-de-fi-initiator-al-revolutiei-comentarii-de-soi-cu-marius-mioc-c-dobre-o-m/
Citeste si comentariul 2 si 3…
Pingback: Întâmplare adevărată « Gabriela Elena
Pingback: Sărbătoare la Viflaim(I) « Almanahe's Weblog
/// trec nitel mai tarziu, pentru altfel de vorbe 🙂 :*
De acord cu observatiile despre discursul schizoid al lui Puric. E detectabilă de la primele vorbe ale oricărui discurs de-al său paranoia hipertrofiată și, totuși, foarte multora le răscolește prin suflete…
Are mare priză la „intelectuali”. Le chintesenţiază frustrările, neputinţele, furia împotriva acelora care (într-un fel sau altul) au reuşit să sară cu un cap mai sus.
Acum, toţi se cred deştepţi şi spun ei ce grozavi ar fi fost şi ce multe ar fi făcut dacă ar fi fost „Ion Iliescu”, dar nimeni n-a fost acolo, n-a avut anvergura, forţa, determinarea şi echilibrul să facă ordine.
La 22 de ani de la Revoluţie, suntem exact diametral opuşi stării de atunci. Atunci eram fraterni, acum ne detestăm şi ne urâm, atunci eram în stare „să murim spre a fi liberi”, acum am vrea să moară toţi ceilalţi şi să supravieţuim noi.
Pingback: Inspirație « Gabriela Elena
Pingback: O mie şi una de zile – 2 « Ioan Usca
Pingback: Colecţia de felicitări – Crăciun şi Anul Nou « Link-Ping
Pingback: 10 – Dallol « O lume in imagini
Pingback: Rainbow roses « schtiel
Nu stiu daca mai apuc zilele astea sa ajung pe aici ori daca mai postezi ceva, asa ca iti urez de pe acum sarbatori faine, cu zambetul larg si sanatate multa! Craciun fericit!
Mulţumesc, Teo, şi tu să ai Sărbători în pace şi lumină, înconjurat de dragoste şi veselie.
Pingback: Pași pe zăpadă… « Cristian Dima
Pingback: Santa « schtiel
Pingback: Crăciun luminos ! « Mirela Pete. Blog
Sărbători minunate, în sunet de colinde, miros de brad și cozonaci, clinchet de clopoței argintați și zeci de daruri sub pom. Bucurie alături de cei dragi și sănătate cât cuprinde! Crăciun luminos! 🙂
A fost un Crăciun de poveste. Cu tot ce trebuie şi, mai ales, cu un glas şi o prezenţă care au aurit universul de la minus infinit la plus infinit. Demult n-am mai avut sentimentul că e aşa de bine pe lumea asta.
Dati dovada de o naivitate monumentala. Sunteti de-a dreptul….tanara !!!
Doamna Savitsky, se sune ca „drumul catre iad este pavat cu cele mai bune intentii..” Cu mult regret observ ca dumneavoastra reprezentati „cele mai bune intentii” Pt. prima data am dovada ca exista si astfel de oameni, care, convinsi fiind, vad adevarul rasturnat…Vedeti numai suprafata…
Dacă n-ar exista şi naivi ca mine, cum şi-ar da seama deştepţii că sunt deştepţi?
Putem observa lumina doar prin contrast şi comparaţie.
Sărbători fericite şi un An Nou binecuvântat!
Crăciun fericit alături de toţi cei dragi!
(click to see greeting cards)
Pingback: Ne dați ori nu ne dați?!?! « Cristian Dima
Pingback: Candles « O lume in imagini
Pingback: Matches « schtiel
Pingback: Crăciun… doar un vis | Foaie pentru minte
Craciun fericit!
Craciun fericit si la multi ani scriitorilor si cititorilor acestui blog! Cu drag al dv. dl. Goe!
Mulţumim! Să aveţi un An Nou luminat!
Crăciun fericit alături de toţi cei dragi!
Pingback: Sărbători binecuvântate! « Gabriela Elena
Sarbatori cu bine si cu final la fel de reusit !
Crăciun fericit, Gabriela ! Să fii sănătoasă și veselă alături de cei dragi !
Sarbatori fericite, cu sanatate si bucurii! LA MULTI ANI!
Craciun Fericit si La Multi Ani, doamna Savitsky!
Mulţumesc! Şi dumneavoastră şi celor dragi, un An Nou de vis.
Am revenit pentru o urare: CRACIUN FERICIT SI LA MULTI ANI!
Mulţumesc. Să fie Domnul bun. 🙂 Şi să avem un an mai ferit de întuneric.
Pingback: LA MULȚI ANI, IUBITO! « Cristian Dima
O melodie misto pt fanii BTT-ului si celor dragi lor:
Pingback: Prietenul meu din Oradea… « Daurel's Blog
Pingback: Dezlegarea dedicatiilor « (b)Arca lui goE
Pingback: Dedicatii de sfârsit de an « (b)Arca lui goE
Pingback: Despre “Omul Frumos” al lui Dan Puric și despre inșii însemnați de la natură ai Gabrielei Savitsky « Interacțiunea dintre cauză și efect
Pingback: FRICA - 2 - Inteligenta emotionala - Povestiri de lecturi școlare
Pingback: CHRISTMAS IN DISNEYLAND PARIS, avanpremiera