Etichete

, , , ,

 

Picture: Michiel Jansz van Mierevelt

Noua „lege a sănătăţii” – aşa o prezintă posturile de radio şi televiziune sinecuriste ale pedeleului printre care Radio România şi TVR – acest proiect de lege înghesuit între Crăciun şi Anul Nou în dezbaterea publică are explicaţia în mişcările politice ale anului trecut. Nu-i pasă nimănui de spitale, doctori, aparatură medicală, standarde pentru pacienţi sau eficienţă, şi în niciun caz nu îi pasă nimănui de pacient, să nu ne facem iluzii. E vorba doar despre bani în această propoziţie lungă a „privatizării” sistemului medical.

Spre sfârşitul verii trecute, căutând o modalitate de a recupera jumătatea din salariu pe care mi-a luat-o Boc, am urmat un curs de consiliere financiară, la o societate de asigurări. Cu entuziasmul meu caracteristic (şi cu naivitatea mea debordantă), am trecut la treabă. După ce am încheiat prima poliţă, aveam să aflu că eu nu pot lucra legal. E puţin cam tehnic, dar merită să vă descriu filiera pentru că în toată ţara, societăţile de asigurări au organizat cursuri intensive şi sute de oameni habar n-au că ei încheie poliţe care sunt trecute în portofoliul altcuiva şi primesc doar comision din comision. Dar problema nu e a comisionului ci a banilor iliciţi. Doar dacă n-au, cum am avut eu norocul, lângă ei, un om inteligent şi corect care să le deschidă ochii. Deci, am urmat cursul, teoretic sunt consilier de asigurări, am încheiat poliţe, iar aceste poliţe au fost trecute în portofoliul altor consilieri financiari. De ce nu am putut intra în legalitate? Adică, după absolvirea cursului, ar fi trebuit să susţin un examen, să primesc o hârtie cu antet şi ştampilă pe care să scrie clar că eu am calitatea de a încheia poliţe de asigurare? Pentru că, era în vigoare şi este şi acum, un Ordin al preşedintellui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor care suspenda dreptul societăţilor de asigurări de a valida noi consilieri în condiţiile de până atunci. Ordinele 10 şi 17 sunt aici.  Evident, când am înţeles cacialmaua, am încetat să-mi mai bat gura şi să-mi rup pantofii alergând după clienţi.

Astă-vară, s-a dus o luptă surdă şi încrâncenată pentru ca PD-L-ul să obţină preşedinţia Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Cum acest sistem nu are, în sine, nimic spectaculos, presa nu s-a preocupat prea tare de un domeniu destul de greu de înţeles din afară. Cine conduce CSA, e călare pe un munte de bani şi, mai ales, pe reglementarea sistemului. Aici este cheia noii „legi a Sănătăţii”. Cineva isteţ a găsit vaca pe păşune. O mulgeau doar câţiva fermieri care ştiau exact pe unde paşte. Şi ce şi-a zis „găsitorul”? «De ce să n-o mulg eu, că tot vine campania electorală şi am nevoie de bani să mituiesc şi să trafichez voturi?» Şi a început operaţiunea de învăluire. Că nu-i bună Casa Naţională de Asigurări. Că mafia medicamentelor. Că ineficienţă. Că risipă. C-o fi co păţi. Abureli. Păi de banii de la Casa Naţională de Asigurări de Sanătate nu te poţi lipi în mod legal! Nu poţi să-i şmenuieşti şi să-i duci spre campania electorală! Plus că, dând drumul asigurătorilor privaţi în lanul cu cel puţin 10 milioane de fraieri, să pună mâna pe bănăret şi să nu-l mai dea înapoi (asigurările de sănătate nu se pot răcumpăra, funcţionează ca un CASCO – n-ai avut eveniment, dar aveai „centura de siguranţă”) te-ai asigurat de susţinerea lor electorală!  Dar privaţii – respectiv asigurătorii – nu trebuie să facă dări de seamă şi să întocmească rapoarte la centimă, ei sunt privaţi şi-şi circulă fondurile fără să fie nevoiţi să le facă publice. Au tot felul de fonduri de protocol şi promovare, altă calimeră. În timp cei croiau ei la „planuri din cuţite şi pahară”, le-a picat în mijlocul mesei un bolovan. Şi le-a stricat toată mustăria, ba s-au mai şi stropit. Băsescu s-a stropit rău de tot şi ieri a fost nevoit să-l ameninţe şi să-l şantajeze pe Boc pentru ca micuţa blastulă să apostileze demisia lui Raed Arafatmai bun român şi mai patriot decât mulţi neaoşi. N-ar fi exclus să le cadă şi câţiva bolovani neaoşi peste pahară, sperjurilor şi criminalilor.

Aşa că, dragi cititori, dacă nu vine şi Opoziţia din lungul concediu în care se află din 2005 încoace, ne vom încolona cuminţi la uşile firmelor de Asigurări şi vom duce bănuţii acolo şi ne vom lua gândul de la ei. Pentru că, spre surprinderea noastră, dacă vom avea o problemă de sănătate, vom constata că, de bănuţii pe care i-am depus nu avem asigurată decât perfecta stare de sănătate. Dacă facem imprudenţa şi ne îmbolnăvim, vom afla cu stupoare că n-am citit bine contractul, că n-am bifat nu ştiu ce căsuţă, că n-am asigurat şi aia, şi aia, şi aia. Pentru că la curs înveţi să manipulezi „gâsca” să scoată banul, nu să-i pui în faţă, corect şi cinstit, ce drepturi şi ce obligaţii are.

Deci Băsescu şi prietenii lui de la societăţile multinaţionale de asigurări ne văd ca pe nişte gâşte grăsuţe, numai bune de jumulit. Asta este povestea reală a atentatului la siguranţa naţională promovat prin noua „lege a sănătăţii”. Ei, nu chiar toţi suntem nişte gâşte valide. Gâştele valide au între 25 şi 55 de ani, muncesc, câştigă, sunt sănătoase şi „asigurabile”, adică nu prezintă risc pentru societatea de asigurări. Celelalte gâşte, respectiv copiii, bătrânii şi bolnavii cronici nu intră în vederile domnului preşedinte şi ale prietenilor lui de la multinaţionale. Bolnavii cronici – cum sunt majoritatea celor care au construit ceva în ţara aceasta, muncind pe brânci ca nişte robi, să aibă îmbogăţiţi de astăzi ce să vândă şi să cumpere -, şi cei cu venituri modeste nu reprezintă niciun interes pentru societăţile de asigurări, sunt „neasigurabili”. Pentru ei, doar cimitirul.

Şi mai are câteva „obiective” domnul preşedinte ăsta, al statului: Roşia Montană de unde va veni alt şpăgoi şi garanţia că poa’ să ne şi execute unul câte unul sau chiar în masă, că nu va privi nimeni încoace (banul e ochiul dracului) şi Constituţia care-l deranjează teribil, pentru că nu-i lasă posibilitatea să instaureuze o dictatură veritabilă.

Ce ziceţi de-o Revoluţie?

A sosit timpul: Gabriela Elena, Zinnaida, Rokssana, Ioan Usca, Max Peter, Nicu Scutaru, Nea Costache, Mirela Pete, Marius Mina, Shayna, Teo Negură, Simion Cristian, Simona Ionescu, Theodora Marinescu, Schtiel, Roxana Iordache, Răzvan Rinder, Nedumeritul, La Rose Jaune, Adele Onete, Mika, Lilick Auftakt, Lecturi recenzate, Ana Veronica.

Recomandare: Augustin Rădescu