O parte a Romaniei, cea care intelege ce presupune calitatea de cetatean al unei tari, protesteaza. Exista voci care sustin ca protestele trebuie sa ramana ceea ce sunt: proteste. Partidele si reprezentantii lor sunt dezavuati. Exista voci care sustin ca protestele trebuie sa-si gaseasca un sens si o directie, sa devina un vector ce poate imprima forta si viteza politicienilor – acelora capabili sa extraga esenta si sa fructifice in folosul intregii democratii aceste proteste. Cine castiga daca Piata ramane un loc al murmurului de nemultumire, fara ca aceasta nemultumire sa fie exprimata politic? Puterea portocalie. Ei sunt cei care au disipat printre protestatari aceasta soparla: „Sa nu castige partidele din protestul nostru! Sa nu capitalizeze ei nemultumirea noastra!” Atunci cine s-o capitalizeze? Nu mai suntem in zorii democratiei, la Atena, cand demosul se aduna in agora si dezbatea problemele cetatii. Democratia e evoluat si, vorba lui Churchill: „Democraţia este un sistem politic prost, însă cel mai bun dintre cele pe care omenirea le-a inventat până acum„.

In timp ce Romania vie e in strada, guvernul isi vede de treburile lui. Respectiv, acum 4 zile, in 17 ianuarie, Guvernul Boc a luat masura stergerii datoriilor CFR prin convertirea lor in actiuni. Ce vrea sa insemne asta? Ca pregateste CFR-ul pentru privatizare. Cu cine il vor privatiza, ghici ghicitoarea mea? Cu niste firme ale caror actionari protesteaza in Piata Universitatii? S-ar putea sa fie si in piata, ca „acoperiti”. Sunt exact cei care striga „sa nu se politizeze” manifestatiile.

Ce-a mai facut Boc – adica Basescu – in timp ce protestatarii stau in frig si striga iar cei mai fricosi stau in casa si se holbeaza la revolutia de la televizor? Si-a numit consilierul personal, pe Adrian Vevera, pe criteriul „mi se rupe de vrajeala voastra de viermi inculti care inghetati in strada”. Sau pe criteriul performantei profesionale? S-ar putea … Aici, la mutarea aceasta, trebuie vazute si anteriorele: anchetarea lui Ioan Niculae, un om de afaceri roman care da de lucru la vreo 20 000 de „ciumpalaci”. Ce se va intampla, ghici ghicitoarea mea? Simplu. Statul roman va tranzactiona la Bursa de Valori Bucuresti actiuni Transelectrica. Cine e noul director al BVB? Lucian Anghel, ales in 9 ianuarie 2012, in locul lui Stere Farmache.

Nu-i putem reprosa lui Boc ca n-a muncit in timp ce romanii protesteaza. O parte dintre romani. Daca nu reusim sa iesim 6 milioane in strada, nu-i exclus sa constatam, peste vreo doua luni ca Romania s-a vandut. Deci obiectul protestelor dispare.

Asa ca, dragi prieteni indignati, nu e suficient ca ne-am trezit, trebuie si sa ne desteptam.