Corifeii trădării interesului naţional

Ieri, la Palatul Parlamentului, pe ideea „fă-te că lucrezi”, coaliţia de guvernare a semnat, cu fast, Tratatul de guvernanţă fiscală, la ordinul preşedintelui Băsescu, desigur. S-au adresat chemări duioase sau/şi vag incriminatoare Opoziţiei, să semneze şi ea. Se caută tot felul de momeli pentru a-i aduce pe parlamentarii USL înapoi la lucru, să legitimeze statutul actualei puteri.

Domnul Mihai – Răzvan Ungureanu, actualul premier al României, a zis şi el. Neavând cu ce se ocupa pe la guvern, i-a căşunat pe programul funcţionarilor. Program convenit prin hotărâre de guvern şi stabilit în urma negocierilor dintre sindicate şi conducerea instituţiilor. Lăsând la o parte amănuntul că un ordin al primului ministru nu „bate” o hotărâre de guvern (da’ ce să ne mai încurcăm în amănunte juridice), demersul lui MRU e doar o aflare în treabă.

Mihai a început cu stângul. Deplasându-se în Vrancea, a pus botul imediat la logoreea prefectului, la cotitele lui. Cum că drumul spre cârciumă era desfundat, spre el era făcută cărare! Păi, da, băi boilor di pi şentru, pentru că la sat, magazinul sătesc este mixt! Dacă aţi fi călcat printr-un sat vreodată în viaţa voastră inutilă, aţi fi ştiut că acolo, la magazinul sătesc găseşti de la coasă la chibrituri, de la căni la ciorapi, de la mezeluri la pamperşi. N-au magazine specializate şi nici restaurant. Dar poate dă domnul prim-ministru un ordin. Tot autorităţile repede gudurăcioase (deh, să ne punem bine cu băiatul, să nu precupeţim nicio limbă pe care i-o putem strecura în dos!) i-au spus junelui premier că primăriile plătesc unora din sat venitul minim garantat. Şi aceia, „plătiţi din banii guvernului” nu-i aşa?, trebuiau să iasă la lopată. Sigur că e adevărat. Dar ce să faci cu lopata într-o mare de zăpadă?

Tot ieri, după evenimentul planetar al semnării Tratatului de guvernanţă, băieţelul ăla numit ministru la Ministerul Economiei, Comerţului şi mediului de Afaceri, Bode parcă-l cheamă, a declarat că n-are ce să le facă „băieţilor deştepţi din energie”, cei ale căror contracte trebuiau renegociate. Să ne amintim, deci, episodul în care un „băiat deştept din energie” a intrat în biroul ministrului Ariton şi i-a declarat duios că-i dă foc (biroului şi implicit ministrului). Domnul Bode cere sprijinul Minsterului Justiţiei. Mă întreb dacă la ministerul lui nu e angajat niciun jurist, măcar cu jumătate de normă sau cu contract de consultanţă.  

Doamna Udrea se implică într-o campanie publicitară pentru donarea de sânge. Cine ar avea curaj să-şi facă transfuzie cu sânge de-al dumneaei?

Românie este, în continuare, blocată în nămeţi. Transportatorii şi firmele care produc alimente înregistrează pierderi. Logic, produsele alimentare se vor scumpi.

După această calamitate, urmează alta, la topirea nămeţilor. Animalele care au murit de foame şi de frig (vaci, cai, oi, porci), îngheţate acum – la care nu se gândeşte nimeni – vor intra în putrefacţie, se vor amesteca în şuvoaiele care vor mătura totul în cale. Casele se vor nărui – în sud, majoritatea sunt construite din paiantă sau din cărămidă crudă.

În acest timp, guvernarea are o singură preocupare: Cum să convingă Opoziţia să i se alăture.

Update: PDL-icul face o conferinţă de presă la ora 14.30. şi, prin Cotoiul Voinescu, reproşează ritos USL-ului că nu vrea să se combine cu Puterea, să scrie şi ea pe marginea „rotocolului” Tratatului de guvernanţă fiscală. Despre „Numărătoarea stricată”, niciun sunet. Şi nici despre alte condiţii cerute de USL pentru a se întoarce la lucrările parlamentului.

Recomandări: Ciclic, Vatman pe patru roţi, Cup, 1503 – Dame di Cartone, Despre bulimie.