Cu subiectivism…

Gabriela Savitsky.

Pseudonim literar şi bloggeristic, calchiat după identitatea pe care am primit-o odată intrată în această lume – „Savischi”. De acum două secole a ajuns până la noi, legenda eterată a  unui „von Zawintskyi”, un baron rus pasionat de cărţi, jocuri de noroc şi femei frumoase, care a risipit averea şi obligându-şi astfel descendenţii să pribegească. (Această genealogie ipotetică mi-a prezentat-o un prieten, acum plecat la cele veşnice, Viorel Dârja –  un intelectual rafinat cum puţini cred că mai avem în ţară. Pasionat de hrisoave, a avut curiozitatea şi încăpăţânarea de a merge pe firul arhivelor. Poate să fie, tot atât de bine, o poveste. Cert este că tatăl meu avea rude – mătuşi şi unchi – în Rusia.

M-am născut şi am crescut la Rădăuţi, un orăşel tandru de provincie, cu case desenate geometric, majoritatea „nemţeşti”, cu trei cofetării: Dalia, Macu Roşu şi Liliacul, două cinematografe: Unirea şi Flacăra, o bibliotecă grozavă, o piaţă cu căsuţe din lemn, trei intreprinderi şi Târg ( iarmaroc) vinerea.

Am învăţat să citesc foarte devreme, la 5 ani. Cărţile mi-au sucit minţile şi le ţin sucite şi astăzi când încă încerc să suprapun lumea reală cu cea literară.

Cu scrisul, a fost mai greu. Dar şi când am învăţat… Mentor, în primii ani, mi-a fost sora mea mai mare, Dorina, un om extraordinar, cred că cel mai minunat lucru care mi s-a întâmplat în copilărie. Şi nu numai. Un fel de Înger păzitor care trăieşte în bună măsură pentru ceilalţi şi foarte puţin pentru sine.

Am avut o viaţă cu multe cumpene dar şi cu bucurii şi fericiri nenumărate.

Iubesc cărţile şi copiii.

Cele mai mari realizări ale vieţii mele de până acum sunt, în ordine: băiatul meu, Vlad şi cele trei cărţi publicate.

Îmi plac oamenii spirituali. Am exact prietenii de care am nevoie deşi, uneori, simt că nu-i merit.

Sunt pasionată de scris şi de politică.

Mă străduiesc să nu fac rău, dacă nu pot să fac bine, măcar să nu vatăm sufletele din preajmă.

62 de comentarii la „Cu subiectivism…”

 1. leo a spus:

  văz că n-ai gătat de dereticat în casă nouă…
  bine măcar că există poezie, să avem cu ce ne împle pustiul lăsat în urmă de hoarda ciolaniazilor…
  deşi, mira-m-aş să nu se trezească cineva să te ia de urechi cum c-ai fi filorusă din moment ce-ţi place, ca Bunicuţei, un poet cu ascendenţă din ghenerali ruşi… mă rog, la faza asta ţ-o luai înainte, că io ajunsăi şpion kaghebe după ce-i spusăi pe numele sub care-a văzut lumina zilei Poetul Naţional, zis şi Eminescul…

 2. Mihai Sorocean a spus:

  Draga Gabi,

  In primul rand vreau sa-ti urez La Mult Ani pentru Noul An
  2009.
  Ne-am cunoscut in 1993 cand eram la conducerea RTV NORD 22 Suceava.Pastrez in amintire clipele frumoase
  petrecute in redactia televiziunii pe care am nascut-o la Suceava.Imi amintesc ca mi-ai facut o dedicatie pe o poezie a ta publicata in Pagini Bucovinene.
  In 1998 am emigrat in Canada ,la Vancouver unde ma gasesc si in acest moment.Anul trecut am fost in Romania
  la Suceava pentru doua saptamani,in concediul meu.Am vizitat redactia Crai Nou unde Dl Teodorescu mi-a spus ca te-ai mutat la Timisoara.
  Aici in British Columbia am deschis mai multe expozitii cu
  fotografii si productii video propri ale manastirilor din Bucovina.
  Blogul tau l-am gasit la Andrei Badin.M-as bucura sa aflu
  mai multe vesti despre tine.

  Cu multa admiratie,

  Mihai
  Dorsc foarte mult sa aflu mai multe vesti despre tine

 3. Mihai,

  mă bucur să te întâlnesc (şi) în lumea virtuală. Mă bucur, de asemenea că aceia care pleacă din Bucovina o păstrează în inimă oriunde ar ajunge. Spun acest lucru şi în numele meu.
  Deşi „m-am adaptat” rigorilor Banatului – care-i tot un fel de Bucovină, mai conservatoare şi mai închisă, însă – am rămas tot un dezrădăcinat.
  Am parcurs drumul destinului, cu poticneli şi avânturi, ca orice om, cred. Realizările mele sunt trei. Am câţiva prieteni minunaţi. Am un copil ca un înger de înţelept şi de frumos. Am reuşit, cu ajutorul unor prieteni, să public (de scris, le-am scris cu lacrimi şi sânge) trei cărţi de poezie. Soţul meu şi tatăl copilului, a murit, în mai 2003. Încerc, în continuare, să aduc un pic de lumină în lume, n-am renunţat la visele mele idealiste.
  Mă bucur încă o dată să te întâlnesc. Îţi doresc toate cele bune, sper că eşti fericit.

 4. Mihai Sorocean a spus:

  Gabi,

  Imi plac foarte mult poeziile tale Ma grabesc sa-ti spun
  ca astazi am rasfoit din nou Bucovina Literara din iulie
  1994 .La pagina 17, la debut, ai aparut cu poeziile ” Pe care strada- a stat Rahmaninov” si ” Intre”, pagina ce mi-a fost onorata cu dedicatia si semnatura autorului.
  Multumesc mult

 5. Multumesc mult pentru link.
  😉
  O saptamana excelenta!

 6. Alex,

  nu m-am putut abţine. Sunt ireal de frumoase. Aşa că am „dat cu jula” ca un cleptoman sadea 😀
  Mai am una care m-a uluit. O postez astăzi.

 7. Matilda a spus:

  Căutam o adresă de e-mail, să-mi exprim mai discret surprinderea că sunt menţionată la blogroll. Am observat că avem cel puţin două lucruri în comun: Bucovina şi scrisul. Totuşi, rămâne cu semn de întrebare.

 8. Mi se întâmplă să intru din blog în blog şi să adast oareşcât pe acelea cu care am ceva în comun. Dacă impresia e puternică adaug la blogroll.
  Sper că nu ţi-am făcut vreo supărare…

 9. Mihai Sorocean a spus:

  Draga Gabi,

  Sfintele Sarbatori ale Invierii Domnului sa-ti aduca bucurie si speranta.
  Hristos a Inviat !

  Liliana si Mihai Sorocean

 10. Vă mulţumesc din suflet.
  Şi voi să simţiţi reînvierea ca pe o limpede şi continuă bucurie.

 11. davidteodormarian a spus:

  Apropo de *sfintele sărbători*, cînd o să sărbătorim DREPTELE SĂRBĂTORI?, o sărbătoare a normalităţi VIEŢI SOCIALE sincer eu îmi doresc dar dvs?.Poezia sar părea a fi o trăire profundă aFiinţei numai că fiinţele sunt de două categori:fiinţe născute *înufleţite*de SPIRITUL MATERN şi fiinţe creeate(dacă sunt create cum sunt fiinţe?)se comportă comform spiritului PATERN.Oare de ce spirit(entitate)a fost călăuzit MIHAI EMINESCU în concluzia sa despre VIAŢA SOCIALĂ sub guvernarea PATRIARHALĂ în adevărata şi DREAPTA constatare:religia aceeastă SLOVĂ de *dînşi*inventată ca prin a ei PUTERE(stare de hipnoză în masă)să ne asuprescă(umilească) pe noi ?.Nu am înţeles prea bine din *conştiientizarea* fiinţei dvs.dacă sunteţi NĂSCUTĂ s-au creată,mă scuzaţi dar după însuşirile descrise semănaţi a fiinţă ,după adeziunea FEMEIA (EVA VIAŢĂ) supusă(roabă) fructului VIEŢII(adam om), sunteţi CREEATĂ(adeeptă a sistemului patriarhal) o mică contradicţiie LOGICĂ avînd în vedere priincipiile acestei NOBILE ŞTIINŢE.Dacă sunteţi amabilă religiia este o *ştiinţă*a cruntei PROSTI s-au a ÎNŢELEPCIUNI(raţiuni de a trăi în DEMNITATE)?Cu stimă David.

 12. Domnule David,

  din punctul meu de vedere, credinţa este legătura revelată cu Dumnezeu. Că formul a religioasă nu pare a ne satisface pe toţi, e cu totul altă discuţie. Fiecare se naşte (implicit este creat fizic de către genitori iar Dumnezeu „pune” în fiinţă spirit) cu un sens în lumea aceasta. Nimeni nu este inutil, nicio existenţă nu este redundantă. Unii îşi irosesc forţa vitală şi îşi defectează destinul. Nuimic nu e la întâmplare. Iar ce încearcă să facă unii şi alţii cu minţile noastre e doar problema lor. Noi putem să cuplăm sau nu. În funcţie de cât de conştienţi suntem.

 13. davidteodormarian a spus:

  Stimată doamnă,credinţa(conşietizarea) exzistenţei lui dumnezeu relevă acceptarea *voinţei sale* de către credinciosul în cauză.Ce voiam să spun este faptul că potrivit afirmaţiei sale:iată că omul este *ca unul dintre noi,* cunoaşte BINELE şi RĂUL deci avem disccernămînt recunoscut de însuşi TATĂL(cel bun şi milostiv cu cei RĂI şi NEMULŢUMITORI) si în consecinţă putem să alegem între a trăi în comormitate cu *ideologia paternă*cunoscută ca fiind opresivă de la accederea Patriarhatului la putere trecînd prin diferitele forme de guvernare Ptriarhală pînă în prezent,s-au a trăi comform ideologiei MATERNE anterioară sistemului PATRIARHAL.De reţinut este faptul că în sistemul Matriarhal lipsea orice formă de expoatare a OMULUI de către OM,toate formalităţile respectări DEMNITĂŢII FIINŢEI UMANE ERAU RESPECTATE astfel ARMONIA SOCIALĂ ERA la EA ACASĂ atestă ISTORIA MAMA ÎNELEPCIUNI.Din punctul meu de vedre DREPTATEA SOCIALĂ nu a fost nu este şi nu va fi religie(o amestecătură de cuvinte,*principi*drepte şi nedrepte).Avînd în vedere faptul că facem parte din acelaşi *partid social*ţinînd cont de justa concluzie a PĂRINTELUI SPIRITUAL a partidului Domnul Ion ILIESCU care a connstatat exsistenţa a două *clase sociale*ANTAGONISTE cuprinse în acelaşi PARTID anume o MINORITATE SOCIALĂ CARE A ACMULAT BOGĂŢI PRIN SĂRĂCIREA CELOR MULŢI şi categoria socială SĂRĂCITĂ NUMEROOASĂ care prin VOTUL SĂU menţine la PUTERE categoria *BOGAŢILOR*ce respectă de altfel cu *sfiinţenie* ideologia PATRIARHALĂ(cel ce are o să primescă mai mult şi celui ce nare *deposedatu*o să i se ia si dreptul la o viaţă decentă).Deci afirmaţia dvs.:că formula religioasă nu ne satisface pe toţi este cît se poate de realistă precum şi consideraţia, nimeni nu este inutil este validă după cum reiese din credinţa paternă ,uni sunt utili(robi exploatatori) iar alţi îşi găsesc utilitatea ca robi exploataţi necesari si pt.a VOTA (după cum amintem)DEMOCRATIC forma actuală de guvernare PATIARHALĂ în *funcţie de cît de conştienţi suntem*după cum bine aţi menţionat.Dată fiinnd această minunăţie a STIINŢEI iternetul care oferă posibilitatea *schimbului de opini*am îndrăznit şi eu să-mi expun opinia iar din cea ce am găsit scris despre dvs.pe *fişa postului* pe care îl ocupaţi în societate am găsit de cuvinţă să schimbăm cîteva impresi despre această greu de rezolvat ecuaţie ce se chemă VIAŢA SOCIALĂ.În speranţa că nu vam supărat cu vreo afirmaţie care să nu fi respectat Principiile NOBILEI ŞTIINŢE LOGICA care cupride dealtfel şi codul bunelor maniere cu STIMĂ DAVID.

 14. Buna ziua, respectuos!

  vreau sa Va cer permisiunea /acordul de a Va trece in blogroll-tl meu;
  daca nu se poate, inteleg.
  Multumesc, oricum 🙂

 15. Ana Maria,

  eu am făcut „operaţiunea”. 🙂

 16. Ana Maria,

  poţi, fără ezitare, să te adresezi ca unei prietene. 🙂 Fără formule de politeţe care împiedică (în situaţiile în care gândeşti româneşte şi nu în limba franceză) limpezimea comunicării. Nu am asemenea restricţii de adresare 🙂

 17. Buna ziua.
  Nu am gasit o adresa de email, asa ca va rugam aici sa ne contactati in vederea discutiei unui posibil parteneriat.

 18. Alexandru,

  adresa e gabrielasavitsky@yahoo.com.
  Nu stiu cum te-as putea ajuta; nu prea am timp sa ma joc. Am vazut ca site-ul tau e unul de jocuri. Deci?

 19. Buna ziua, mi-am permis sa va trec in blogroll-ul meu, pentru a reveni aici mai usor.

  O seara placuta!

 20. Ceea ce o să ţi se-ntâmple şi ţie. 🙂
  Şi nu te mai adresa cu „vă”; încă n-am trecut de 45. 🙂
  Glumesc. Ca bloggeri, înafară de câteva personalităţi, comunicăm mai uşor dacă renunţăm la pronumele de politeţe. E de dorit să nu renunţăm la politeţe. 🙂

 21. lucia a spus:

  Gabi,esti fascinanta!Am ajuns intamplator la tine.

 22. Lucia,

  sunt fericită că găseşti scriitura mea ca fiind fascinantă. 🙂 Mulţumesc.
  Nu există întâmplare… „Totul este scris dinainte”.
  Mulţumesc. Mulţumesc.

 23. Succes in continuare!

 24. Tavi,

  mulțumesc. Ce știu eu ce va fi mâine?… Sau azi… N-aduce anul ce-aduce …

 25. Buna, Gabriela,
  te invit, cand ai timp, pe blogul meu. Sper sa iti placa si sa fii de acord cu un link exchange.

  http://beautynewsbyadelasirghie.blogspot.com/

 26. buna. vreau sa iti propun un link exchange. daca esti de acord astept raspunsul tau pe mail. blogul meu il gasesti la http://usadinspate.blogspot.com
  o seara faina

 27. buna, nu vreau sa fac spam sau ceva de genu, dar avand in vedere ca nu am gasit o adresa de contact scriu din nou aici. daca nu cer prea mult, se poate sa fiu trecut in blogroll cu numele „Usa din Spate” multumesc mult. o zi buna

 28. Inca,

  Ok.

 29. Buna seara! As dori sa te intreb daca esti interesata de link exchange cu siteul http://www.blixtube.com . Astept raspuns la adresa de email. Multumesc frumos!

 30. Buna ziua! As dori sa va intreb daca sunteti interesata de link exchange cu siteul http://www.blixtube.com .Astept raspuns la adresa de email sau pe mess helper1y@yahoo.com .Multumesc frumos!

 31. Gabriela, sunt incantata.
  Eu am facut ce era de facut, as vrea sa ma treci simplu, Adela Sirghie.
  cu drag, A

 32. Buna, Gabriela, te invit cu drag pe blog-ul meu, un blog tematic, despre frumusete, unde incerc sa promovez frumosul exterior si interior. Il gasesti, cand ai timp, la http://camelcutza.blogspot.com/. O zi cat mai placuta iti doresc! Camelia

  • Camelia,

   Mă bucur că m-ai descoperit – prin cine ştie ce alchimie a blogosferei.
   Cred că putem schimba cărţile de vizită, odată ce a avem acelaşi domeniu: Frumosul. 🙂

 33. Te-am adaugat cu drag. Camelia

 34. Am primit un comentariu foarte frumos, si-mi cer mii de scuze, dar cred ca l-am sters din greseala. Nu a fost ceva intentionat. Camelia

 35. Mihai sorocean a spus:

  In luna Aprilie 2010 Canada numarul joburilor noi
  a constituit un record- se afirma in The Vancouver Sun,cotiidianul cel mai influient din British Columbia.
  http://www.vancouversun.com
  Canada adds record number of jobs in April

 36. Marian a spus:

  Gabriela nu numai ca ai un nume pe care l’am placut intodeauna dar ai si o personalitate „data naibi” ai „guts” si esti inteligenta! M’ai cistigat! Am ris cu pofta de scrierile tale! Am sa revin si’am sa te caut!

 37. Ce coincidenta, Gabriela. Nu stiam. Si eu m-am nascut la Radauti.

  • Am avut o vagă bănuială – din pricina numelui de familie, rar în restul teritoriului, specific Rădăuţiului.
   E o căldare din care vrei să ieşi. Visând sau plecând. Şi-apoi… nimeni nu-i profet în satul lui.

  • Radu Humor a spus:

   Ce mai faci barbate ?
   Mai ţii legatura cu Mihnea _!
   Ca de celelate vad ca nu ….

 38. Dar, probabil, cu mult timp dupa nasterea ta.

 39. Chiar mi-a placut autocaracterizarea ta; multa bafta cu blogul! 🙂

 40. Gee, radauti (?) … 🙂

 41. Bine v-am gasit:) imi place foarte mult descrierea orasului Radauti.Mai ales partea cu casele „nemtesti” doar Bucovinenii stiu ce inseamna asta:).Si eu m-am nascut in Radauti dar locuiesc putin mai la nord,in Vicov.Simt asa o nostalgie de cate ori se vorbeste de imperiul austro-ungar desi nu am traiti pe atunci.Radauti a fost pentru mine pana la vasta majoratului tot ce putea insemna „oras” pentru mine.mai tin si acum la el.alaltaieri am creeat o pagina pe facebook”I love Radauti” si sper sa adun acolo cat mai multe fotografii cu orasul.Succes cu blogul:)

  • Mulţumesc. Din acest punct de vedere, seamănă cu Cenăuţiul. Şi poate nu numai din acest punct de vedere.
   Îmi pare rău că nu mai există piaţa veche a oraşului – pe vremea copilăriei mele era piaţă – cu bramele în care, toamna, se putea mânca pastramă şi bea tulburel. Asemeni, nu ma există o cofetărie mititică, Ghiocelul, parcă, unde năvăleam când ieşeam de la Cinema Flacăra. Şi nici Cinema Unirea nu mai există, nici vechea autogară. Mai este, însă, din ce-mi amintesc de la ultima vizită „acasă”, Grădina de Tir unde copilăria mea întreagă a zburdat în voie, a tras cu arcul, a alergat, a înotat, s-a dat cu patinele şi a jucat pac! pac – pe vremea când se construia stadionul.
   Poate că Rădăuţiul e mai frumos în memoria mea decât în realitatea lui de-atunci.

 42. Salut,

  Detin site-ul http://www.paracetalol.ro/ . Daca doresti sa facem schimb de linkuri, adauga-ma cu numele si descrierea „Bancuri tari” si anunta-ma sa te adaug si eu.

  Numai bine 🙂

  Marian

 43. marius a spus:

  Buna ziua,

  Ma numesc Huiung Marius si sunt proprietarul urmatoarelor site-uri web:
  http://www.huiungdesign.ro/director, http://www.director-romanesc.com, http://avatare.jocurifunny.com, http://www.zuzu-zuzu.com scriu acest e-mail deoarece doresc sa va propun un parteneriat , eu va afisez in toate paginile cate un link in footer (subsolul site-ului) pe doua site-uri care doriti iar dvs. imi afisati doua link-uri ORIUNDE pe site-ul dvs in toate paginile.
  link1: Jocuri
  link2: Top 100 Game sites

  Va multumesc si ma scuzati de deranjul provocat. Astept raspunsul dvs.!

 44. Buna Gabriela, imi place mult blogul tau, am si eu unul aici http://val33ntyn.info, as dori sa facem un shimb de link, astept un raspuns aici sau pe blog la mine 🙂 Toate ce bune, Valentin

 45. Buna ziua ,

  Am vazut ca aveti un blog interesant, as dori sa va propun un schimb de linkuri .

  Site-ul nostru este http://programseniorispania.ro/blog/

  Numele cu care vrem sa ne regasim in blogul dvs este : programseniorispania .

  Noi am pus deja linkul dumneavoastra in Blogroll-ul nostru .

  Asteptam ca si dumneavoastra sa faceti la fel .

  Multumim de colaborare .

 46. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all. Nevertheless think about if you added some great images or video clips to give your posts more, „pop”! Your content is excellent but with pics and videos, this site could undeniably be one of the very best in its niche. Fantastic blog! Also, please take a look at my page http://www.facebook.com/notes/toys-deals-online/nerf-vortex-proton-reviews-and-best-deals/229558787114210

 47. Rasfoiesc blogul tau de cateva zile si imi place. Doresti sa ne imprietenim blogurile printr-un schimb de linkuri ? Adresa mea este http://pestrituadelina.blogspot.com 🙂

  with love,
  Adelina

 48. … 🙂

 49. WOWWWW God article..!!

 50. Scrieti foarte frumos am luat si eu 2 articole pentru blogul meu am mentionat autorul si sursa.Daca avem oameni care se pricep sa scrie trebuie raspandit continutul in folosul romanilor.Am mai multe bloguri crestin ortodoxe am vizitatori pe ele asa ca cea ce scrieti va fi bine primit. http://prosistemhaha.wordpress.com/ si http://acvilaortodoxa.wordpress.com/ Sarut mainile si Doamne ajuta!

 51. melanietoulouse a spus:

  Buna-seara de la Toulouse! Va multumesc pentru „haltele” dvs constante la „playground”!
  – – –
  @”Mă străduiesc să nu fac rău, dacă nu pot să fac bine, măcar să nu vatăm sufletele din preajmă.” – constat ca suntem pe-aceeasi lungime de unde, caci deviza vietii mele e practic identica frazei dvs…

  Sanatate, curaj, optimism, spor în tot ce va propuneti si tone de inspiratie! 🙂
  Cu gânduri amicale, Mélanie NB

  • Eu ma straduiesc dar cred ca voi reusi cand voi ajunge la stadiul de piatra. Cum ma misc un pic, cum daram tot in calea mea.
   O, da… Cred in miracole, desigur. Altfel, n-as exista. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s