Puterea exercită o fascinaţie extraordinară. Pentru cei ce o au – pentru că se umplu de ea ca de-o sare fosforescentă şi pentru cei care-o râvnesc – pentru că le pare cheia realizării proprii. Filozofic vorbind, fiecare este măsura propriei lui puteri. Dar despre filozofia puterii prin sine, cu altă fericită ocazie.
Acum stăm de griji şi suspinuri. Ale tinerei domniţe, dulce şi suavă. Dulce şi suavă a fost. Încă dintru începutul înfiripării acestui vânt pustiitor. Semnele vântului au fost mai demult. Din momentul în care aceia îndrăzneţi şi fără barometru moral şi-au zis: E timpul să înhăţăm, să punem mâinile, să ne împroprietărim, să acumulăm, să ne desfătăm pentru că în comunism asta n-a fost posibil decât cu mare fereală iar zornăitul bogăţiei se petrecea în singurătate. La ce bun să fii bogat dacă nu-ţi poţi etala bogăţia, nu poţi epata, nu poţi scuipa prostimea din elicopter, nu te poţi arăta ca zeu, nu te poţi înfăşura-n mantii preţioase, ţesute din visele viermilor care n-au avut răgazul să se preschimbe-n fluturi, iar condurii tăi n-au fost făcuţi de mâini mici şi ostenite care-au dus apoi familiei numeroase o pâine?
Sub pojghiţa subţire a bogăţiei plină de sine curg întotdeauna râuri de lacrimi, care e drept, din loc în loc se prăvălesc în bulboane răsunătoare împrăştiind curcubee miraculoase. Bucuriile celor umili sunt mai curate, mai atotcuprinzătoare decât bucuriile sclivisite ale celor mânaţi de duhul înavuţirii.
A apărut o prinţesică, în 2005. Ca o piatră magică într-o montură străveche, patinată, ale cărei filigrane – heraldice, desigur – nu au nimic strălucitor în sine; sunt anoste şi încărcate de-o aură greoaie, purpurie pe-alocuri… Prinţesicile sunt sarea şi piperul acestei mâncări savante, înăbuşite-adesea-n sânge: Puterea. Pentru că ele deschid uşa posibilităţilor imaginaţiei şi dau acestei oculte aparenţa normalităţii. Ca să nu observi carâmbul cizmei ce te-apasă, te poţi uita mai bine după intrigi… Intrigile au făcut dezirabil şi au umanizat orice regim. În această poveste de blazon şi alcov s-a scăldat şi-a chicotit România timp de 10 ani. Aşa a început seducţia. Cu dantele care mai mult arată decât ascund, curbe şi moliciuni, mai du-te-ncolo, mai vino-n-coa’, mai nu vrea, mai se lasă. În exerciţiul seducţiei s-au înscris, vioaie şi pline de freamăt, sculele televiziunilor, cu obiectivul lipit, alunecat, scotocitor, adulmecător, cu degete harnice pipăind tastatura după cuvinte ademenitoare, cu subînţeles, ubicue. Toate explodând în texte preamăritoare, în vorbe dulcege, în linguşiri languroase, doar – doar genele lungi şi o umbră de zâmbet vor învrednici umilul scrib cu un gest de augustă benevolenţă. Alaiul, corul, procesiunea adulatorilor presupusei iubite a preşedintelui n-au contenit să zornăie din epoleţii calpi şi să cânte ode din guri mincinoase pe toate străzile media. Ici-colo, câte un nebun jerpelit şi de neluat în seamă, îşi răcnea afurisenia şi imprecaţia, înfierând cu sudalme groase vesela excitaţie colectivă care străbătea cu fiori lungi Cetatea…
Suita din ce în ce mai numeroasă apucă, smulge, ia, înhaţă în numele acestei sfinte beţii de putere amestecată cu amor. Elenei îi convine. Şi dacă nu i-ar conveni, ce-ar putea să facă? Să oprească alaiul în mijlocul drumului şi să-i spună, cu voce vibrantă, din vitre (o voce pe care-o foloseşte arar, de obicei vorbeşte cu voce cristalină din palatin): „Hei! Nebunilor! Nu sunt cine credeţi voi că sunt! Sunt doar o fată săracă şi am atâtea calităţi – asta şi voi recunoaşteţi – încât nu merit să fiu săracă! Şi nici nu-mi place să fiu săracă!, vouă vă place? Opriţi-vă, pentru că vine o zi în care veţi da socoteală!” … Cum să fi spus asta, şi cine-ar fi crezut-o? Sau poate ar fi crezut-o, şi-atunci s-ar fi năpustit asupra ei şi i-ar fi smuls hainele preţioase, ar fi despuiat-o şi-ar fi posedat-o cu ciudă, cu încrâncenare, după care, obosiţi, goliţi, frustraţi, ar fi sfâşiat-o şi-ar fi aruncat unii în alţii cu bucăţi însângerate din ea… Nu putea să spună nimic, nu putea decât să joace mai departe jocul seducţiei naţionale şi să stea în fruntea acestui alai de coate-goale, de sărăntoci şi mizerabili, de gângavi şi agramaţi, de libidinoşi şi trepăduşi care, în virtutea autorităţii ei pseudo-erotice, o ascultau ca nişte căţeluşi. Ea nu putea să cadă sub limita propriului ei farmec. „Trebuie să faci eforturi monumentale ca să nu cazi sub farmecul tău„. Era condamnată să rămână ţintuită în rolul de seducătoare…
Dar orice poveste de dragoste, chiar şi între o mulţime halucinată, cucerită şi idolul ei, între un produs media şi consumatorul ei, se sfârşeşte într-o zi. Pe sub tencuiala fardului, crăpată, câte un semn al tristeţii, câte un rid dezgustător, ici colo, câte o cameră de înregistrare uitată deschisă… După atâta danţ frenetic în luminişuri păzite de lupi, apare şi osteneala. Şi pânza seducţiei se răreşte şi plesneşte din loc în loc, arătând, vai!, anosta realitate. Între timp, unii s-au îmbogăţit. Toţi s-au îmbogăţit, toţi aceia care s-au învârtit în jurul idolului facturat de media. Preşedintele, ca un sârguincios administrator al nebuniei colective, printre ei. Cu cine era să împartă Elena ofrandele supuşilor, dacă nu cu obiectul presupusei sale fascinaţii? În rol de zână bună, i-a ajutat fetele să se căpătuiască. I-a consolidat puterea chiar şi când nimeni nu mai credea în ea, nici el însuşi. A lipit, a cusut, a împletit, a făcut sarmale, a dat cu mopul, a călărit, a mers pe bicicletă, a pus banul la nunta fetei. Şi acum, în final, când luminile s-a stins, ea va plăti. Tot ce-a fost imaginat în numele presupusului amor i se întoarce, în întuneric şi singurătate, ca un bumerang, în frunte. Toţi adulatorii şi concupiscenţii de ieri, o scuipă astăzi. Toţi profitorii şi lăudătorii s-au ascuns. Va trebui să-şi încheie, singură, în mod tragic, această poveste ivită din guşa şi scrijelită cu gheara unui regizor cinic şi al cărei final a fost scris dintru bun început.
Excelentă analiză !
Venită de la tine, pare să nu mai poată fi completată decât cu/de un zâmbet amar !
Pe vremuri, făcuse furori povestea unei fete dintr-un bordel de care se îndrăgostise nebuneşte un tânăr de bani gata !
Ajuns în pragul nebuniei la gândul că oricine are bani poate beneficia de farmecele ei ( patronul, simţind gheşeftul, îi pusese un preţ de zece ori mai mare decât al oricărei colege), tânărul şi-a risipit toată averea plătind orele în care tânăra era la dispoziţia oricui dorea, doar pentru a o păstra pentru el !
Cum banii i se terminaseră, înnebunit de gelozie a hotărât să-şi pună capăt zilelor, când un bun amic ce aflase de intenţia nebunească i-a sugerat s-o ceară în căsătorie …
Povestea poate avea nu doar o singură continuare , în funcţie de acceptul sau refuzul fetei !
Dar eu zic să aşteptăm mai întâi deznodământul acestui fapt divers … 😉
Nu putem găsi mari asemănări. Elena nu e o uşuratică, poate numai fostul consort s-o fi considerat astfel, băgând-o la înaintare.
Iar fostul preşedinte a folosit de-a lungul timpului mulţi oameni pe care apoi i-a distrus sau aruncat, pur şi simplu. Ceva îmi spune că de data asta n-o să-i meargă.
Oricum, e o încheiere en fanfare pentru un regim megacorupt.
inspirat titlu ! 🙂
și cum eu încă nu mă pot hotărî ce mască săaleg pentru carnaval, și nici dintre Diane de Poitiers și Madame de Pompadour, doamna mai sus va reciti, probabil, romanui Balzac
Deocamdată văd că scrie. 🙂
Saracuta blondina ! Sedusa si abandonata!!
Tradusa de FOSTUl (sef de stat si Barbat Adevarat) care extrem de curajos si viril alege sa taca ca un anume vertebrat in pasuosi adica mai precis sa minta ca din 21.12.2014 nu am mai avut nici un fel de declaratii publice si pentru moment nu mi-am schimbat decizia. Ca vorba aia .. blondina blondina da vila-i pe bani (din buget! nu de la el!!!)
http://vremea.forumgratuit.ro/t631-reactie-din-lanul-de-papusoi#1239
Gabriela, Gabriela…
E tare muerea daca pana si pe tine a reusit sa te scoata din amortire si sa te faca sa-i bagi tzâtzele la inaintare…
Bravo tie ca n-ai inhibitii sa-ti etalezi sentimentele. Este si invidia un sentiment? Nu?
Adevărul e că tupeul nemărginit m-a fascinat întotdeauna. Nu știu dacă putem admira un om eșuat. Poate reușeste să-și scape pielea… Deși, masele, când te trag de pe podium, te frământă-n noroi.
Dintr-o anumita perspectiva imi apare bizara duiosia cu care o privesti pe Elena Udrea (urmasa Troiei) si grija pe care (formal) o ai pentru pielea ei. Toate acestea denota o anumita delicatete. Multi altii care cred, cu speranta, ca prestatia ei recenta (aceeasi dintotdeauna) ar putea fi folosita in eradicarea post-mortem a fantomei lui basescu (din ei insisi), nu au scrupulul acesta al duiosiei literare, al intelegerii si compasiunii (formale) pentru biata victima… a contextului social, a conditiei umane, a destinului nemilos. Totusi nu esti (nici pe departe) singura care procedeaza asa… cu o grija instinctiva, cu o condescendenta retractila, dintr-un soi de intuitie. Trebuie sa ne purtam delicat, incurajator cu victima, ca nu cumva s-o speriem pe ea, prada, victima, sa n-o inhibam. Sa nu ne lase balta tocmai acum cand este pe cale sa ne ofere pohta ce-am pohtit: Capul lui Motzoc… Amuzant. Si mai sper (totusi) ca iesirea ta din bârlogul tacerii virtuale, este doar circumstantial legat de prestatia cu public a Elenei (troienei), ca nu a fost de/terminat de aceasta intamplare sociala a Romaniei pitoresti. Ramane de vazut.
P.S. Cred ca fraza (o fraza de tine inventata): „Oricum, e o încheiere en fanfare pentru un regim megacorupt.” – este hazardata. Plenar. Pana si Radu Humor a bagat de seama ca te grabesti cu concluzia prestabilita. 🙂 Cu putina luciditate s-ar putea constatat ca regimul incheiat, fata de cele anterioare a continut mai putina coruptie si mai multa anti-coruptie si ca a reusit ceea ce altele nici n-au incercat: sa lase in functiune mecanismele anti-coruptie care le poate atinge la piele pe multe dintre piesele care i-au compus fiinta regimului (ca niste piese trebuiau sa fie acolo ca sa intretina miscarea mecanismului, dintrre cele disponibile pe piata).
In rest ce mai zici? Ce mai faci? Care mai e viata ta? Literatura ta?
Poate nu-i doar formală, grija.
Văzând și făcând, cu viața și literatura.
Alta zi, alta perspectiva… Ma bucur ca ai reusit sa faci ceea ce ti-ai impus, si sa ramai intr-o atat de lunga vacanta pe Pamant, extragandu-te (fara sa mori) din lumea virtualului inutil. Nu-i la indemana oricui. Nu stiu cat de re-creativa ti-a fost vacanta, dar stiu ca ti s-a simtit lipsa, si mai constat ca, sub aspect al vervei literare, ti-a priit. Tema ti-a ramas aceeasi (vacanta a fost prea scurta) dar se simte o prospetime aparte in felul in care imbini si rasucesti cuvintele. Din pacate noi ceilalti, obositii, care n-am avut (ca tine) vacanta de virtualitate, dar nici o adevarata prezenta in acest eter, suntem prea ocupati cu propria vorbire (in incercarea de a-i da/gasi un sens – pe care nu-l are) ca sa observam asa deosata asemenea detalii. Iarta-i pe cei care nu navalesc pe blogul tau sa-ti salute intoarcerea. Nu stiu ce fac.
P.S.
Stii ce-i spune melcul fostei sale sotii?
– Draga mea eu inca te mai parasesc…
Nu simt deloc nevoia unor aclamații. Mă mir că te-ai gândit la asta. Literatura – fie ea și tangențială cu politica – e un act unilateral. Am scris și cu asta m-am întors pe blog pentru că aici e locul meu. Aici, în penumbra odăii cu draperii grele la geamuri, cu muzica picurată din patefon, se adună gândurile și cuvintele au altă putere. Am trecut în acest răstimp prin mine însămi și prin această secțiune de spirală parcursă de multe ori. Vei vedea concluziile de etapă – ca bun și poate unic prieten virtual. Am scris despre Elena pentru că m-a indignat furia cu care s-au năpustit cei ce până mai ieri ar fi băut cucută dacă ea ar fi poruncit.
🙂 Astept cu nerabdare concluziile de etapa.
P.S. Mda, dar n-ai scris nimic despre dezgustatoare rasucire a celor care pana mai ieri vedeau in muierea Udrea intruchiparea raului absolut, a coruptiei, a curvasariei, a dictaturii, a parvenirii, a ciocoismului… si care ar fi sfasiat-o (literalmente) rupandu-i hainutele, posetele, pielea, tztele… Despre cei care au linsat-o mediatic fara scrupule (construindu-i hiperbolic imaginea) si care azi ii gasesc (cu seninatate) calitati in chiar detaliile care faceau obiectul detestarii lor in exces. Greu de spus care dintre cele doua categorii de twisteri este mai dizgratioasa.
„Fugim, fugim, fugim, fugim 24 de ore din 24. Fugim imbatandu-ne cu planuri, cu vise, cu ambitii desarte; fugim ca sa ne umplem mintea cu imagini, informatii si idei care nu ne folosesc; fugim sa cunoastem cat mai multe, sa gustam din toti pomii raiului pamantesc, sa nu pierdem “ocazii”, “evenimente”… Mereu se petrece ceva important care sa ne justifice fuga. Si daca nu se petrece, totusi, inventam noi pana la urma ceva care sa ne umple pana la refuz agenda. Si nici macar nu mergem incet, ci in toate fugim… Nu mai stim sa citim nici carti sau articole duhovnicesti decat in fuga, nu mai stim sa ne rugam decat pe fuga… Fugim si la cumparaturi, fugim sa ne distram, fugim neaparat la mare acum, ca e sezon si nu putem rata ocazia (ce daca suntem crestini “bisericosi”, sa terminam, domnule, cu falsele pudori, acolo ne dezbracam in sfarsit, in voie, fara sa se mai planga nimeni de indecenta noastra…), intram pe Internet ca sa fugim de noi, scriem sau trancanim, barfim cat mai mult, real sau virtual, ca sa fugim de noi, ne uitam la TV… din aceleasi motive. Dar nu, nu doar atat: ci facem multe “fapte”, de misiune, de marturisire, de ajutor, proiecte de folos oamenilor, ne implicam in n activitati… ca sa ne dam totusi iluzia ca “facem pentru Dumnezeu”. Traim la maximum imprastiat si agitat, doar-doar om uita de chipul acela hidos pe care l-am zarit ca intr-o strafulgerare, intr-un ciob din oglinda constiintei. Nu ne place deloc ce e acolo, cum nu ne plac adevarurile dureroase, nu ne place sa auzim cuvinte “triste”, “pesimiste”, “apocaliptice”, care ne-ar putea sili cumva sa ne trezim din betie, sa ne oprim din alergare. Iar daca totusi, macar de frica, ne lasam cateva clipe cercetati de constiinta, ne dam atunci seama cat traim in amagire, ca ne asfixiaza mandria si minciuna, ca ne e scarba de noi insine, ca nu (mai) avem de mult relatia aceea vie cu Dumnezeu, nu (mai) avem credinta aceea lucratoare, care mantuieste. Dar… nu avem vreme sa aprofundam toate astea, nu putem sa stam sa analizam de ce am ajuns asa si cum putem iesi, pentru ca… reincepe fuga. Avem treburi, nu avem timp de pierdut!”
Excelentă analiză a unui personaj care poartă şi numele tău! Dintre multele acţiuni precum făcutul sarmalelor, datul cu mopul şi celelalte, ai uitat paraşuta. Căci nu este ceva de neglijat să ai în cv saltul cu paraşuta, char dacă eşti în braţele instructorului. Mai ales că titlul se potriveşte şi cu urcarea în văzduh, urmată de coborîrea … cu picioarele pe pămînt.
Pingback: Despre moralitate… « Motanul Incaltat
Pingback: Nu se poate sa nu-ti lase un gust amar… « Motanul Incaltat
Pingback: Atitudinea Germaniei… « Motanul Incaltat
Merci. 🙂
Pingback: Innoirea clasei politice. “Dupa ce se termina”… « Motanul Incaltat
http://epochtimes.ro/news/joburi-in-u-e-pentru-romani-cum-sa-obtineti-un-job-de-functionar-european–230365
Pingback: Tinerii! « Motanul Incaltat
Pingback: Si putina poezie « Motanul Incaltat
Pingback: “De ce eu?” « Motanul Incaltat
Pingback: Boris Nemțov… « Motanul Incaltat
La buni ani ?
Cine stie? Probabil ca da.