Etichete

, , , , , ,

Foto: Alice Drogoreanu


Trei zile, orașul a stat ca-ntr-un cazan încins. Din pricina betoanelor înfierbântate de soarele nefiresc de strălucitor, a asfaltului peticit și găurit încins și el și a „capacului” de nori de deasupra, aerul se făcuse dens, siropos și greoi.

Azi-noapte a plouat fără crize de isterie, a plouat molcom și stăruitor. Acum, prin  fereastra deschisă, îmi zâmbește un pui de castan. S-a învrednicit și el să ridice un candelabru parfumat – are o singură floare de care văd că-i tare mândru. S-a spălat pe frunze și flutură din ele de parcă și-ar înfoia crinolinele înainte de bal. Nu pleacă la niciun bal, cu rădăcinile lui statornice, dar poate visează sau poate-i aduc vești păsările ce poposesc  între crengile lui.

Pe când umpleam ghiozdanul cu castane … ploile erau miracolul miracolului. Pe atunci nu-mi plăcea umbrela și nici nu-mi păsa dacă năvăleam prin băltoace și mă stropeam până la ceafă. Ploile de primăvară cărau aluviuni și, pe drumul căruțelor se închega praful mătăsos transformându-se într-o pastă călduță. În băltoacele uriașe – cărora noi le ziceam „lacuri” – apăreau, de nu se știe unde, câțiva broscoi verzi cu inserturi maronii. Era vremea de făcut „turtițe” pe care le coceam pe iarba udă în care luceau diamante, în soarele intens și arzător. Azi, castanul acesta, geamăn cu aceia de pe strada copilăriei, are doar o floare. Nu știu dacă din ea va apărea la toamnă castana maronie și tandră ca un umăr de nubiană.

Nu mai alerg prin ploaie cu picioarele goale cu hainele ude și reci lipite de piele – deși cred că aș putea face o-ncercare. Sau mai bine nu. Nici turtițe n-am mai făcut de treizeci și ceva de ani – nu cred c-aș mai avea dexteritate. Pot să mă uit la funiile de apă și să-mi amintesc. Câțiva porumbei și-au făcut cuib în apropiere și uguie fericiți. Se aud și sticleții țivlind undeva în copaci. Doar glasurile oamenilor și uruitul motorului unei mașini sparg acest cor foșnitor și fericit al vieții libere și împrospătate de binefacerea apei. Un tren mănâncă metri de cale ferată și sunetul sacadat ajunge, din cauză aerului încărcat cu particule de apă, până aici. Orașul a primit cu bucurie și înfiorare această binecuvântată ploaie.  S-a spălat pe ochi, pe obraji, pe mâini, pe trup, pe coapse, pe picioare și pășește cu umblet vesel și alintat, ca o fetișcană care se duce la fântână. A fost o primăvară grăbită. Nici n-au apucat copacii să se dezmeticească din frig, într-o zi au înflorit și-n altă zi s-au trezit cu gurguiele alungite ale fructelor împungând aerul. N-a fost timp pentru dezmorțire; toate s-au întâmplat mult prea repede. Parcă și ele simt că pământul e mai grăbit, că-n mișcarea lui accelerată a resortului (imaginar) ce se strânge în jurul axului – ca la ceasurile mecanice – se presimte un șoc și apoi o relaxare. Și noi suntem accelerați; nu mai avem timp, nu mai avem adăstări, nu mai avem pace. Parcă ne mână din urmă obsesia că trebuie să facem ceva dar nu ne amintim ce. Dacă ne-am aminti …

Recomandări: Eexergy, 2blackjack, Litere Libere, Ada Kiss, Ada Rus, Adela Sîrghie, Noaptebunăcopii, Adi Verona, Adina Huțanu, Adina (blogspot), Adina Photography, Adrian Voicu, Alice Drogoreanu, Teekani, Almanahe, Amalgammax, Ana Pauper, AnaVero, Veronicisme, Anamaria Bobeică, Ama, Andi Bob, Arta de a face nimic, Atitudini, Băsescul, Black Angel Costel, Blackelephant, Blidaru net, Blog absurd, Blog de prost, Burghi, Caius, Călin Hera, Călin (blogspot), Camelcutza, Carmen201063, Vis și realitate 2, Cati Lupașcu, Cell61, Cella, Cioburi de chihlimbar, Cristian Dima, Cristian Lisandru, Cristina tm, Cugetări stocateCărți dragiDan Chichernea, Dan Pătrașcu, Dennisel, Diana Alzner, Dispecerița, Dispecerul, [D][S] [N], Dumitru Agachi, Elena Agachi, Elisa – grădina mea de vis, Rebusache, Piticul Jenikă, Flavius Obeadă, Flavius Obeadă poetry, Achilianu, Român frustrat, Băiatul Ciudat, Gabriel Săvulescu, Gabitzu, G1b2i3, Geanina Lisandru, Gheorghe Constantin, Giani Blue, Expert Gigi, Hobbitia Land, Cum vă place, Noaptea Iguanei, Inelul lui Gyges, Ioan UscaIoan Sorin Usca – teologie, Ionuțu, Irizații, Isabellelorelai, Istoria Banatului Iulia Diana, Iulian Sîrbu, Joaca de-a mine, Kismikismi, Secunde, Licuriciul Orb, Link Ping, Lucia Verona, Madimcm, Mirela Pete, Motanul filozof Natasha Usca, Octavia Sandu, Opriți planeta vreau să cobor, Paul G. Sandu, Să ne citim, Simion Cristian, Simona Ionescu, World of Solitaire, Tabăra Altfel, Teo Negură, Theodorao3o3, Vanilla Moon, Vladimir Ionaș, Voglia di cucinare, Gazeta de perete, Zoe Petre.