Pictură de Mikey Welsh
Ajuns primul la Dinar, Vania era într-o stare de agitație fără de seamăn. Dispozițiile lui erau când contradictorii, când ininteligibile, astfel că personalul traducea în fel și chip.
– Să fie un majordom și-o fată mm-mm mm-mg la ușă! – răcni protagonistul scenei. Puneți tacâmurile de argint învelite în șervete verzi! – continuă el pe același ton emoționat și strident.
– Da’ de ce verzi? – se miră unul dintre ospătari. Vin să sărbătorească ziua Ungariei? Sunt unguri? Ildiko, să vii să traduci! Zoltan, avem gulaș pregătit?
– Ei, pula!… Ce-mi pasă mie de asta?!… E sigura culoare decentă! Arată optimism și încredere! Adică de unde până unde să sărbătorim noi așa ceva? Noi suntem boanghine? – se burzlui amfitrionul.
Patronul se apropie șovăitor studiind în ce stadiu al beției se află dirijorul întregii ospeții. Îl întrebă pe un chelner ce trecea pe lângă el cu servietele cu tacâmuri:
– Auzi, cât a băut Domnia-Sa?
– 3 sute de cognac și patru Leffe… – îi răspunse acesta.
– Aha. Bine. Apoi ca pentru sine: Păi nici nu și-a făcut încălzirea… Strașnic le mai bea rusul! Bașca și plătește… Și uite, acuma-mi aduce o groază de clienți, parcă-i un colocviu sau ce știu eu ce și-mi face și reclamă mascată pe blogul ăla al lui… Se îndreptă spre Vania, cu o mină radioasă și vag umilă.
– Bună ziua Părintele și Binefăcătorul nostru! Mi-a spus Aliodor că aveți petrecere mare azi?!… Câte persoane aveți invitate? Ce ziceți, să închid localul, să nu vă deranjeze nimeni?…
– Or să fie cam la vreo 40 – 45 … – estimă Vania numărând în minte. Ați putea să închideți. Le-am trimis invitații și le-am comunicat despre condițiile de aici… Să-și taie unghiile, să-și ia cămăși curate și să fie îmbrăcați decent.
Măsurându-l din ochi și gândind ceva ce nici el șieși nu și-ar fi reprodus având în vedere că Vania îi făcuse dever și vad și lăsa în fiecare lună zeci de milioane la Dinar – pe care nu le achita el întotodeauna ci cel mai ades cei care-l însoțeau, totdeauna persoane deosebite și cu dare de mână – patronul roși gândului lui necuviincios referitor la ținută și se îndreptă spre bar pentru a da câteva dispoziții. În scurt timp, la ușa de la intrare se postară doi domnișori bine alcătuiți, cu spate impresionant, îmbrăcați ca niște majordomi de la curtea regală numai în fireturi aurite. Forfota din interior aproape se ostoise, pe mesele așezate în semicerc, astfel ca toată lumea să vadă pe toată lumea, străluceau boluri chinezești de porțelan cu felurite aranjamente florale multicolore, tacâmurile aruncau sclipiri discrete din învelișurile lor de-un verde smarald ce picura din loc în loc pe fețele de masă culoarea oului de rață. Întreaga atmosferă era una distinsă, caldă și armonioasă așteptându-și sfielnică musafirii. Prilej pentru Vania să se îndrepte spre bar și să-și mai comande un coniac mare pe care-l admiră privindu-i limburile roșietice ce-și răsfirau pletele în cuprinsul cristalului. În timp ce sorbi o înghițitură pe care-o reținu preț de câteva secunde în cerul gurii, auzi larmă de glasuri și se răsuci cu tot cu scaun spre intrare. Primul intră Paul, cu două flori roșii simetrice parcă lipite de albul obrajilor cu un pachet de cărți la subraț și un buchet de flori în mână. Se uită în jur și nevăzând nicio feminină căreia să-i înmâneze florile, colțurile gurii i se lăsară câțiva milimetri. „Ce idee și la mine! M-am luat după Octavia, normal! Acum, ce fac cu ele?” – se întrebă el înciudat.
– Merci de Ping-uri! – îl întâmpină Vania, amabil. Dă-mi-le mie, le dau la fete să le pună-n apă – îi intui el disconfortul și-l eliberă. Colțurile gurii lui Paul se mișcară alcătuind un zâmbet de ușurare și recunoștință. „Sper că nu vin toți cu cărțile… Facem Schimb de Cărți sau ce …” – suspină Vania trecând buchetul de trandafiri spre Adriana, barmanița. Garderobierul îi luă paltonul lui Paul și întinse mâna și după pachetul de cărți însă se izbi de refuzul fățiș al acestuia care îl ținu strâns cu ambele mâini de parcă ar fi ținut o comoară neprețuită. Paul fu urmat de un grup de doamne gălăgioase și vesele învăluite-ntr-un amestec de parfumuri exotice și tandre. Prima era Octavia, tunsă garçon, înfășurată-ntr-un șal de mătase vietnameză, uluitor și ținând și ea în mână o mapă cu foi.
„Chiar că facem cenaclu literar!” – se bosumflă și mai tare amfitrionul care, evitând să-i sărute mâna Octaviei, dădu să-i ia mapa din mână.
– Să nu verși vreun pahar și să strici manuscrisele – pretextă acesta.
– No-o-o! I le-am adus lui Fra, că nu mă văd cu el cu secolele! Știi, el e criticul meu literar…
– Ești sigură că e obiectiv? – întrebă Vania ca să spună ceva, în timp ce Octavia începu să contruiască în minte un eșafodaj alarmist.
Nu avu timp să-și exprime temerile. La ușă, un grup numeros saluta, flutura mâini, trimitea bezele. Sosiseră Expertul Gigi, Rebusache, Răzvan („De ce și-o fi zicând și rc?” – se întrebă Vania), Dispecerul care împărțea acolo în ușă niște fluturași cu tricolor, Caius – cu o moacă timidă și umilă, Nea Costache – și el cu un pachet volminos de cărți și cu o damigeană, Marius Ianuș – evident, cu o geantă de cărți, Dumitru Agachi – cu ținută impozantă și fără cărți (răsuflă ușurat Vania), pe care-l dădu la o parte, entuziast, unul care se apucă să strige de parcă ar fi fost în pustie (toți îl recunoscură astfel pe Dan Pătrașcu), urmă, tropotindu-și ghetele, Sărmanul Dionis. Când aceștia se debarasară de haine, prezentară omagiile lui Vania și se așezară la masă, sosi o pereche pe care o primiră cu toții cu aplauze – perechea pe care toată lumea o iubea: Cristian și Geanina.
”Da’ pe mine de ce nu m-au aplaudat că eu i-am invitat și le dau și pinguri toată ziua!?…” – se întrebă Vania. Nu apucă să improvizeze un răspuns că intră cu hărmălaie și îmbrăcat ca un roker, Black Angel, care se infiltră în grupul doamnelor și se apucă să le spună bancuri și să le arate tatuajele. „Ăsta nici măcar nu m-a salutat! Mai vede el ping de la mine…” – își continuă Vania monologul interior în timp ce sorbea din cognac. În ușă apăru, longilin și ciufulit, Achilianu care salută pe toată lumea cu ”Ahoe!”
Îmbrăcată-ntr-un deux pieces cărămiziu se ivi și Teodora, urmată de Gabi și de Iguana. Sala era deja animată, se auzeau râsete vesele și chinchetitul paharelor întrerupte doar de saluturile câte unui nou-venit. Împreună, chicotind nedespărțite, se așezară Madi, Mickaela și Mihaela („Pe astea cred că le cheamă la fel!” – gândi Vania amuzat), apoi sosi cu un aer princiar Ana Peride care-i duse mâna sub nas lui Vania ce nu se mai putu eschiva. Cu un catalog uriaș în brațe – o pinacotecă ambulantă, gândi Vania – se ivi, veselă și îmbujorată, Mirela. Apoi sosiră la intervale scurte: Alexandra cel Mare căreia nimeni nu știa cum să-i zică așa că o strigau „Cel Mare”, Motanul Filozof torcând un fir invizibil al gândului, Presa în blugi cu mâinile băgate în fundul buzunarelor și un Român frustrat.
Părea că localul s-a umplut și că sindrofia poate să înceapă. Din difuzoare se prelingea Ella Fitzgerald în surdină, patronul îi prețăluia din ochi întrebându-se care dintre aceștia toți o să achite consumația și se îndreptă încurcat spre Vania.
– Părintele și binefăcătorul nostru! Iertată-mi fie întrebarea… M-am uitat prin sală la invitații dumneavoastră… Nu prea par să fie … știți dumneavoastră … oameni așa … cu greutate… Cum v-ați gândit să achitați nota? Faceți chetă sau … – bâigui el umil.
– Vrei să mergem la Rustic? – se întoarse Vania cu jumătate de trup. Și, desfăcând reverul scurteicii lucitoare, îi arătă capătul teancului de euro din buzunar. Hai că mă duc să-i întreb dacă vor să meargă la Rustic. De fapt, aici miroase a mâncare gătită și a detergenți. Demult voiam să-ți spun.
Patronul simți că-i crește tensiunea, dădu din mâini, și le împreună a rugăminte aproape să izbucnească în plâns. Protestele lui fură întrerupte de zgomotul mai mare al gălăgiei de la intrare. Patronul se îndreptă spre ușă. Majordomii, amândoi, îmbrânceau și înjurau o mahulă de aproape 2 metri, icnind: „Bă, ți-am zis că nu intri, nu intri! E local rezervat! Da’ de unde să înțelegi tu românește?!… Cară-te de-aici că chemăm Poliția!”
– Să vă fie rușine! Eu am făcut invitațiile! Eu sunt artist! Joc și-ntr-un serial! Și sunt și dublură!
– Poți să fii și dublura lu Obama! Ți-am zis că nu intri cu cămașă înflorată? … Ți-am zis!
Aşa-i, la Dinar nu se prea agreează cămăşile-nflorate, că nu vin hippioţi…
A ramas un raspuns fara raspuns la episodul II al celor patruzeci de mucenici…
Merci.
Dacă-mi amintesc bine, la Patruzeci de mucenici II fusese vorba despre orice altceva, doar despre Noul Testament nu…
Vania,
Personalul de la Dinar pare destul de educat. Știe chiar să se exprime aluziv…
Isten ald meg a magyart! 😉
Vrăji,
Igen.
Pingback: (patruzecișiunu) – ungurii și păsărica « vrăji's
Gabriela, aș vrea să mă ivesc mereu veselă și îmbujorată!
…că azi, la Cluj a plouat-nins gen ”furtună idioată de lapoviță”, făcând băltoace! Unde e primăvara care sa mă înveselească și îmbujoreze? Zi primăvăratică!
Ei, la final, n-a mai nimerit-o, ca noi suntem aia… rezolvatii!
Da, da, strig cat ma tin plamanii 🙂
Stimată doamnă, atmosfera „caldă și armonioasă așteptându-și sfielnică musafirii” părea cât se poate de adecvată. Dincolo de a fi neîndoielnic distinsă, starea de spirit era mai degrabă familiară, ca pentru un soi aparte de meseni, nu neapărat cu dare de mână cât mai degrabă cu dare de minte! Atmosfera unui simpósion e incomparabilă şi, din fericire, mai mult decât explicarea termenului simpósion nu se regăseşte pe google şi poate că e bine aşa.
Asadara am ajuns si eu la petrecere.Fug de petreceri ca de ala cu coarne,dar pe asta n-o pot refuza.
Verde?E cularea irlandezilor.Trebuie sa fie ziua Sf.Patrick cat de curand.Azi chiar am gasit un trifoi cu patru foi,de fapt,mi-a tras cu ochiul sa-l culeg.
L-am daruit mamei.Gata presat.
Am avut grijă să nu-mi iau cămaşă înflorată şi cei câţiva euro pe care îi am îi ţin pentru algocalmine .
Pingback: PARFUM DE IUBIRE «
„torcand un fir invizibil al gandului” – frumos spus 🙂
frumoasa intalnirea cu intreaga blogosfera in forma asta onirica, si foarte borgesiana intalnirea cu mine insumi 🙂
Mirela,
măcar în literatură să fii veselă și îmbujorată. Eu așa te văd. 🙂
Nea Costache,
Sper c-ai să mă ierți. Să nu scoatem primii sabia…
Dan,
Te-am auzit… Că și eu îs tot în pustiul acela.
Dumitru Agachi,
Cu atâtea capete luminate n-are cum să devină altceva. Chiar un simpozion va fi cu mai puțin accent pe partea „lumească” – ceea ce va constitui o maredezamăgire pentru patron care nu va mai vrea să audă de „intelighenția subțire”. 😀
Gabi,
păi la irlandezi se gândea și Vania că au o bere formidabilă.
Rusu Gigi,
promit că nu vei amesteca băuturile, astfel că nu va fi nevoie de algocalmine. Iar de plătit va plăti Cabral. Poate-l ajută și Chinezu.
Motanul Incălțat,
Așa te-am „vizualizat”. Torcând un fir nevăzut al unui gând cu neputință de exprimat. 😀
Paul,
E minunat să te poți întâlni cu tine în timp optim! 🙂
Pingback: Ea era ema… (poiestire) « Vânare de vânt
Pingback: Din dragoste si respect pentru limba romana « Hai ca se poate!
Longilin si ciufulit? :)))))))))) Nnnnnnnu chiar…poate nepasator si rezervat 😀 Oricum, abia astept continuarea, pentru ca va fi asa ceva, nu? Nu? Nu? 😀
sanatate…
Interesanta reuniune !
Dar vezi ca mai sunt cativa pe-afara …
Achilianu,
Ei, mai greșesc și eu caracterizările… 😀
Da, vor fi lungi discuții despre … viață și blogging. 🙂
Radu,
Le vine vremea și lor.
Uite, ca a intrat !
Radu,
da, am găsit unele la spam ieri – nu știu de ce. Hazardul blogului. În weekend de obicei nu prea bloggeresc. Mai fac și eu lucruri serioase.
Pingback: Ritualuri de expunere.Luni « Andi Bob
Pingback: Galerie de pictura japoneza:Shibata Zeshin « my heart to your heart
Pingback: apropo de ”bună bucată”(vezi și setul nu-știu-cât din 140 de carcatere) « blog de joacă
Pingback: Mirela Pete. Blog » Blog Archive » Parfumul, o provocare (partea a XXIII-a). Semnătura ta parfumată.
Sunt initialele de la celelalte nume ale mele.
Eu cred ca am baut ceva bine azi-noapte, ca asa se explica greata de azi si ziua proasta pe care am avut-o:) de-abia acum mi-am revenit.
Pingback: Mirozna văduvei vopsite – 12 « Ioan Usca
Răzvan,
Eu mi-am dat seama, Vania era nedumerit. 🙂
Octavia,
ai fost la chef, deci, cu adevărat nu doar literar…
Bine că ţi-ai revenit. Dacă eşti la 21 treci prin passage… Dacă nu, înseamnă că ai băut prea multă cafea. Şi ai fumat prea mult. 😀
Pingback: Scandari de Ziua Nationala a Ungariei: “Tinutul Secuiesc nu e Romania” « Adevarul e dincolo de noi
Pingback: S.O.S. « Link-Ping
I-ar pune sa joace ceardasul pe muzica sarbeasca…si sa strige:
уживо Република Србија
deux pieces cărămiziu… mda …. imi place 🙂
Pingback: Atunci când eu dorm altundeva « Jocul de-a v-ati cuvintelea
Frumoasa companie, chiar m-am simtit bine… pacat ca nu ne punem de o sueta si in offline. Ar fi frumos, sa vezi acolo nota de plata. Ca in online scapam ieftin 🙂
Alexandra,
Am putea să punem chiar și de-un partid. Doar că de-aia ne-am făcut blog, să fim singuri… 🙂
Theodora0303,
Așa te-am „văzut eu”… 😉
Plano,
Pe unguri sau pe bloggeri?
Numai să nu zică de Croația…
Excelent, te simti nou, depasit, si totusi, nu-ti displace; nazuiesti discret si cald, sa fii asimilat imperceptibil. Minunata elaborare.Felicitari admirative! Am vazut un nume ,Madi;este vorba de Dobrogeanca?Astept cu emotie, sa ma insinuiez aurei ei mirifice, pe care o intuiesc. Te bantuie Spiritele lui Ion si Gala?(Agarbiceanu si Galaction). E cam buna ziua acum!. Onu
Word of Solitaire,
Nu știu cine-i Madi. E o bloggeriță, atât.
Nu mă bântuie nimic.
Cum să-şi taie toţi unghiile?? Şi femeile??
Sebra,
Vania nu le prea are cu astea. Pentru el, curățenia e sfântă! Iar curățenie înseamnă să ai doar o unghie lungă la degetul mic pe care s-o cureți cu un briceguț, de preferință la restaurant…
Uhh…am văzut una din asta, unghie adică, acum câteva zile, la o domn ce-şi sorbea cafeaua ţinând ceşcuta de toartă, cu degetul mic ridicat. De fapt asta a fost gestul care mi-a atras iniţial atenţia, pe urmă mi-au picat ochii pe prelungirea degetului mic. Mi-am promis ca altadată, dacă vreau să-mi tihnească, să mă uit numai în ceaşca mea 🙂
Salutam lumea ,dupa o pauza de o vreme 😀 .
Ne adunaseram la o barfa mica .
PS: Michaela e pe buletinul meu ,al altora o fi Mihaela.
Pingback: Buy me with a coffe! « Michaelas Blog
Mika,
Ţi-aş deconspira de ce-a „ieşit” aşa. Mai încolo. Mi-era dor de tine.
Sebra,
îţi dai seama că nu-i adevărat ce-am zis în anteriorul comentariu. 😀
(Şi chiar dacă ar fi adevărat …- ai văzut că a început să-i otravească?) Şşşt.
Eu îmi las unghie şi la arătător, pentru nas… În plus, nu-i otrăvesc pe toţi, fiecare se va bucura de-un tratament personalizat.
Vania,
Uecs! Nu fi!…
Îmi ajunge un neinfectat.
Pingback: Mirozna văduvei vopsite – 13 « Ioan Usca
Pingback: Mirozna văduvei vopsite – 18 « Ioan Usca
Pingback: În baie « Nataşa
Pingback: Patruzeci de mucenici (VII) « Gabriela Savitsky
Pingback: Buy me with a coffe! | Mika Blog